За пета поредна година Министерството на финансите ще бъде домакин на международната инициатива на „Джуниър Ачийвмънт България" - „Мениджър за един ден", която се провежда под патронажа на министъра на финансите Пламен Орешарски.

Министерството на финансите ще бъде домакин на десет ученици, сред които ще бъде и „Министърът на финансите за един ден". Тази година отговорната длъжност ще бъде поверена на Йоана Дочева, ученичка в 12-и клас в „Професионална гимназия по туризъм" - гр. Габрово, специалност „Икономика, управление и финанси на търговията".

Министърът на финансите Пламен Орешарски и неговият политически кабинет ще приемат първи участниците в инициативата.

Министерството на икономиката и енергетиката участва за четвърта поредна година в инициативата "Мениджър за един ден". Тази година единадесетокласниците Николай Петков и Илияна Антонова ще се включат в работата на няколко дирекции във ведомството.

Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев ще бъде патрон на инициативата „Мениджър за един ден във Варна.

Програмата на министър Василев ще продължи със среща с областните управители и кметовете на общини от Североизточния район за планиране.

Теми на срещата ще бъдат приоритетите на МДААР през 2007 г. и партньорството с регионалните и местните администрации по отношение на подобряването на обслужването, развитието на електронното правителство, ефективното изпълнение на Оперативната програма „Административен капацитет", изпълнението на ангажиментите по проекта за транслитерация „Разбираема България".

По време на срещата ще бъде представена и електронната визитна картичка на България, изработена от МДААР.

Столичният кмет Бойко Борисов ще приеме Боряна Събчева и Даниел Георгиев в кабинета си в Столична община и ще ги назначи за свои заместници по култура, образование, спорт и превенции на зависимости.

Боряна е ученичка в 12 клас в 151 СОУ в София, а Даниел учи в Националната финансово-стопанска гимназия. Те ще изпълняват функциите на заместници на кмета на София в рамките на инициативата „Мениджър за един ден", организирана от "Джуниър Ачийвмънт" България.

Инициативата има за цел да създаде и поддържа тясна взаимовръзка между образованието и практическото обучение на младите хора.

Инициативата на „Джуниър Ачийвмънт" се провежда ежегодно в над 200 страни по света. В нея взимат участие водещи компании, наложили своята марка на международните пазари, утвърдени обществени лидери и авторитети.