За студентски стипендии през следващата година ще има общо 6 млн. лв., което е увеличение с 1 млн. спрямо 2011 г., съобщи образователният министър Сергей Игнатов, цитиран от БНР. Той ще поиска от финансовия министър Дянков още 50 милиона от бюджета за съфинансиране на проекти в образованието и науката. Увеличена е субсидията и за студентски стипендии, но дали те ще се увеличат, зависи от студентските съвети, посочи главният секретар на образователното министерство Красимир Вълчев.

Общо 11 млн. лв. от бюджета на просветното министерство ще бъдат разпределени на висшите училища от средата на следващата година. Това ще стане според рейтинговата система за оценяване, формирана от акредитацията на университетите, въз основа на научната дейност и реализацията на студентите от даденото висше учебно заведение.

Пет университета ще получат по-малко бюджетни средства. Това са Техническият университет в София, Техническият в Габрово, Химико-технологичен и металургичен университет в София, Националната спортна академия и Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". Причината е, че там не е попълнен приемът.