Около 550 млн. броя евробанкноти и 880 млн. броя евромонети ще бъдат нужни за замяна на българските, пише на сайта си Българската народна банка.

За първата година евробанкнотите ще бъдат предоставени назаем от централни банки от еврозоната, като БНБ ще трябва да заплати разходите за транспорт. В рамките до две години тя ще трябва да възстанови на останалите централни банки заетите банкноти.

Лихвите, сметките в банка и цените след приемането на еврото: Как ще протече влизането ни в еврозоната?

Лихвите, сметките в банка и цените след приемането на еврото: Как ще протече влизането ни в еврозоната?

Готов е проектът на Закон за въвеждане на еврото в България

Евромонетите ще бъдат произведени с българска национална страна съгласно одобрения вече дизайн, като за целта БНБ ще достави необходимите заготовки.

На този фон, в обращение към края на февруари 2024 г. има 581,4 млн. левови банкноти и 3,242 млрд. монети, които са с постоянна тенденция за увеличение.

Теглото само на банкнотите е около 820 тона, а на разменните монети - 13 000 тона.

Изтеглянето им от обращение ще започне в деня на приемане на еврото. Тогава тегленето от сметките ще стане възможно само в единната валута, а левът ще може да се използва още в рамките на месец. След това в продължение на половин година гражданите ще могат да обменят безплатно старите пари в банкови и пощенски клонове. Без времево ограничение това ще може да става в БНБ.

ФАЦ: България може отново да отложи еврото

ФАЦ: България може отново да отложи еврото

"Трудно можем да си представим как една държава в такова състояние ще успее да управлява процеса по присъединяване към еврото".

За момента политици и представители на банковия сектор изразяват надежда, че приемането на еврото ще се случи през следващата година, но това продължава да не е сигурно заради критериите, които България трябва да покрие.

Според изчисленията на БНБ приемането на единната валута ще струва 492,038 млн.лв. под формата на разходи, направени от Българска народна банка, банките, финансовите институции по чл. 3а от ЗКИ и доставчиците на платежни услуги.