Намаленото потребителско търсене води неизбежно до това, че в много от малките фирми в Гърция, с персонал до 5 души, двама вече подлежат на съкращение, а единичните търговци, най-вероятно няма да оцелеят в кризата, оценява председателят на Търговско-промишлената камара на Атина /ЕВЕА/ Костас Михалос.

Същевременно "замразяването" на банковото кредитиране изправя пред икономическа безизходица хиляди средни и дребни фирми, особено в отрасъла на търговията, информира БГНЕС.

Гръцките банки не желаят да се възползват от спасителния финансов пакет на правителството на стойност 28 милиарда евро, като същевременно масово отказват искания за всякакъв вид кредити.

Председателят на ЕВЕА посочва, че напоследък гръцките банки са отпускали кредити средно по 1,85 милиарда евро на месец, но за октомври тази сума едва ли ще надхвърли 500 милиона евро.

ЕВЕА настоява част от спасителния финансов пакет за банките, да бъде дадена за финансиране на средния и дребния бизнес при конкурентни условия. В Гърция работят 300 000 дребни и средни търговски фирми, които осигуряват заетост на 850 000 търговци и служители.

Банките в страната поддържат високи лихви по всички видове кредити, независимо от очакваното ново понижение на лихвите на Европейската централна банка /ЕЦБ/ от идния четвъртък.

Средната лихва по жилищните кредити е 7%, за бизнес-кредитите тя достига 11%, а лихвите по кредитните карти са 20%.