Във Великобритания бе публикуван списък с професиите, които изпитват недостиг от квалифицирани работници, съобщи Expert.bg  като се позовава на Би Би Си.

Министрите бяха възложили на специално създадена комисия да проучи къде има най-голям недостиг от квалифицирана работна ръка, за да се даде възможност за попълване на бройките с работници извън Европа, припомни медията.

Сред най-дефицитните професии са медицински сестри и здравни консултанти, инженери и учители по математика и английски език. Министрите обявиха, че ще проучат списъка внимателно преди да издадат окончателен вариант следващия месец.

Списъкът е част от новата точкова система, целяща да ограничи броя на работниците, идващи във Великобритания извън 30-членната Европейската икономическа зона, включваща Европейския съюз плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Гражданите от страните-членки на ЕС, с изключение на България и Румъния, могат да работят във Великобритания без ограничения. За да работите на Острова, местен работодател трябва да ви извади работно разрешение за територията на страната, поясниха от британското посолство за Money.bg.