Хората помитат от рафтовете на магазините продукти и техника, теглят пари от банките, пред обменните бюра се вият опашки. Недостигат прах за пране, паста за зъби. Експетитете очакват хиперинфлация. Цените на стоките за ежедневна употреба са се увеличили 2-3 пъти, горивото - с 25%. Във вторник правителството наложи държавен монопол върху вноса. Това може да влоши ситуацията в банковия сектор, не изключва такова развитие банковият експерт Ксения Юдаева: "Не се изненадвайте, ако има спад в продължение на няколко тримесечия - икономическата криза започва", пише в коментара си руският Ведомости.
В понеделник Националната банка обезцени беларуската рубла с 36%, като изравни официалния курс с пазарния. Но в същото време на банките наложи марж от 2% към този нов курс. Това означава, че страната отново ще има различни валутни курсове, от което ще възникнат проблеми за бизнеса. Правителството очаква настъпилата девалвация да стимулира износа и приток на валута в страната.

Съветник на руския президент Аркадий Дворкович (цитиран от Интерфакс) обвинява за случващото се президента Александър Лукашенко: "Изборите доведоха до редица решения, които дестабилизираха положението" По данни на статистиката, растежът на номиналните доходи за януари - април е над 35%.
Русия в продължение на много години косвено подкрепя и създава предпоставки за такава политика - субсидира Беларус (с около 8% от БВП) чрез ниски цени на енергоносителите и други суровини. След като Москва започна да повишава цените, дефицитът по текущата сметка на Беларус рязко се увеличи - до 16% за 2010 година.
При създалата се ситуация Минск помоли Русия за помощ, но руското правителство отказа да даде пари директно. Обеща помощ през следващите три години в размер на 3,5 млрд. евро, но постави две условия. Първото е правителството в Минск да не подкрепя изкуствено беларуската рубла и да не позволява съществуването на множество валутни курсове.

И второ - страната да използва вътрешните ресурси за приватизация, като продаде ключови активи на руски компании, което те безуспешно се опитват да направят в последните години. Става дума за активи на стойност около 7 млрд. долара, според руски експерти.

МВФ, към който се обърна за помощ Беларус, също настоява за приватизация, тъй като 70% от предприятията са държавна собственост.

Експерти от Renaissance Capital също твърдят, че е необходима приватизация, защото само по пътя на девалвацията, валутните проблеми на страната няма да се решат.

Приватизацията е изключително непопулярна сред бизнес елита на Беларус и това може да струва креслото на президента, не изключват анализаторите от Economist Intelligence Unit.