Коледните отпуски отминаха, но зимата все още не идва в Американския североизток, където снегорините и опесачаващите машини бездействат. Изглежда обаче, че покачване на температурите се забелязва в цялото северно полукълбо, като едновременно с това намалява и потреблението на петрол.

Цените на суровината се сринаха през изминалата седмица, като най-ниското ниво на американския лек петрол удари невижданите $55.59 за барел. Въпреки, че днес петролът опитва покачване в следствие на слуховете за извънредна среща на ОПЕК, първата седмица на годината ще остане в историята с 10% понижение на цената.

Сега въпросът пред инвеститори и обикновени потребители е: Колко още може да се срине цената на петрола? Повечето анализатори се съгласяват, че „пролетното време" по средата на зимата намалява чувствително търсенето на суровината, като същевременно поддържа запасите на бензин и суров петрол в много високи стойности. За съжаление, няма общо мнение за това коя посока ще поеме петролът през следващите дни и седмици.

На 4-ти януари от инвестиционната компания Standard & Poor's прогнозираха, че може би негативното движение на петрола едва сега започва. Според S&P, ако суровината успее да пробие ключовото ниво $55 за барел, това ще открие „зелена улица" за рязко поевтиняване към нивата $45/40 за барел. С тези ниски стойности, петролът може да посрещне пролетно-летния сезон на активно шофиране, когато цената плавно ще започне да се покачва.

Според други анализатори, необичайно топлото време може да е намалило търсенето на гориво за отопление в развитите страни, но силното търсене от страна на Китай, както и евентуално ново понижение на добивните нива от ОПЕК, ще подкрепят цената над $50/55 за барел.

Дори ако цената се понижи под $45 за барел, това не означава, че тя ще се задържи там дълго време. Икономистите от CIBC World Markets споделят, че топлото време е повлияло сериозно на цената на суровината през годината, като в момента търсенето на суров петрол е с 20% до 30% по-ниско от обичайното. Природният газ също поевтинява, тъй като много от отоплението в САЩ и развитите страни зависи именно от газта. ОПЕК обаче няма да позволи за нищо на света, цената на петрола да се понижи прекалено много.

Според специалистите, единствено силен икономически спад в световен мащаб подкрепен от високи зимни температури, може да задържи цените в ниските нива около $40 за барел.

Според други анализатори, високите нива на запасите от петрол и горива, също няма да са фактор, който да подтиска цената в близко бъдеще. Венецуела е с намалено производство на петрол заради национализацията, същото важи и за Русия. С две думи, скоро няма да има презадоволяване на пазара с петрол. Според CIBC, средната цена на суровината през 2007 г. ще е около $62 за барел.

Павел Моланчов, петролен анализатор от компанията Raymond James Financial със седалище във Флорида, вярва, че цените на петрола вече са на дъното. „Според нас $55 за барел е дъното, което може да бъде достигнато на този етап, тъй като ОПЕК се активизират, когато нивото е между $55 и $60 и ще го отбраняват до край". Според специалиста, в момента пазарът е дори още по-бичи настроен от миналата година, тъй като сега се забелязва силен икономически ръст в световен мащаб, особено в Азия.

След като цената на петрола зависи от толкова много фактори, редица анализатори се страхуват да дават прогнозите си. „Техническият анализ в момента е безполезен", твърди анализатор от компанията Oppenheimer & Co. Петролът е уникална стока, цената му зависи едновременно от икономиката, времето, производствените нива на ОПЕК и геополитическите сътресения. Ако някой може да контролира всички тези фактори, то той ще е господар на пазара.