До края на годината първите три дни от болничните ще се плащат в размер на 70 на сто от работодателя, решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване.

От четвъртия ден обезщетението ще се плаща от бюджета на НОИ и ще бъде в размер на 80% от заплатата, съобщава Дарик.

Новата схема за плащане на болничните дойде след дълги и трудни преговори между кабинета, синдикатите и работодателите. Обсъждани бяха най-малко три варианта.

До сега работодателят поемаше първия ден от боледуването на служителя си, а след това плащането на болничния се поемаше от НОИ. Основният аргумент за промяната беше злоупотребата с болничните.

Така при 600 лв. постоянна заплата, ако един човек е болен, ще изгуби 27 процента повече, отколкото е получавал до този момент.

Когато има злоупотреби, както казват: покрай сухото гори и мокрото. Затова това е временна мярка, лаконична бе управителят на НОИ Христина Митрева.

Според Митрева мярката още невлязла в сила вече давала ефект, защото броят на болничните листове значително намалял. За целия период януари-май 2010 година спрямо януари-май 2009-а с около 14 млн. лв. са по-малко разходите за болнични.

Митрева напомни и за договорката да се направи регистър на работодателите с висок дял на работниците, които ползват често болнични, както и да се изготви списък на личните лекари, които издават повече от обичайния брой болнични.

С текстовете отпадна максималният размер на обезщетенията за безработица. За 2012 г. беше отложено и увеличението на вдовишките добавки към пенсиите.

НС отхвърли предложението на Хасан Адемов от ДПС увеличението на добавките да започне от догодина плавно първоначално с пет процента.
Над 600 пенсионери очакват тези вдовишки надбавки. Прехвърляте отговорности, които поехте за рамките на този мандат за следващото управление, каза Адемов.

Одобрените промени ще спестят около 150 млн. лева от бюджета на държавното обществено осигуряване.