Ключовата дума в енергийната система е висока аварийност, което означава, че може да очакваме прекъсване на тока в най-неподходящия момент, което е по-лошо от режим на тока. Това каза за Радио „Фокус" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

По думите му България има сериозен проблем в мрежите за високо, ниско и средно напрежение, поради рестриктивната политика на държавния регулатор.

„Което означава, че голяма част от инвестиционните и ремонтни програми не са извършени. Така че важността на системите за пренос е изключително голяма, защото ние можем да нямаме централи, но можем да си внесем електроенергия, но когато аварират системите за пренос, тогава нищо не може да ни спаси. Така че, ако не се изпълняват програмите и ако имаме една тежка зима, ключовата дума е висока аварийност, а това означава, че можем да имаме прекъсване на подаване на електроенергия в най-неподходящите моменти", поясни експертът.

По повод очакваното поскъпване на тока, проф. Тасев припомни, че съгласно поетите от страната ни ангажименти, праз 2015 година трябва да сме изцяло в либерализиран пазар на тока, което означава, че скокът на цената може да бъде непредсказуем. Според Тасев, за да бъде ценовият преход по-плавен, държавата трябва да поиска от ЕК отлагане на либерализацията с поне 2 години. Енергийният експерт не изключва и възможността за газова гриза у нас, при дългосрочни спирания на газ от страна на Украйна.

„Ако нещо се случи с Украйна, България отново ще бъде най-потърпевша както беше 2009 година, когато за кратък период от време загубихме около 400 млн. евро", припомни проф. Атанас Тасев.

По повод решението на служебния кабинет за замразяване на проекта „Южен поток", експертът подчерта, че едностранният акт води до санкции.

„Хубаво е, ако правителството има воля да спре проектът, да въведе форсмажорни обстоятелства, за да избегне санкции". Проф. Атанас Тасев е на мнение, че съдбата на проекта ще се реши, когато се реши конфликтът в Украйна, защото проблемите са преди всичко от геополитически характер.