Royal Bank of Scotland втората по големина банка във Великобритания, отчете по-малка от очакваната загуба за второто тримесечие, но това е първата тримесечна загуба на банката от 40 години насам.

От финансовата институция заявиха, че най-вероятно няма да има повече отписвания на активи до края на годината, след обявените през април 5.9 милиарда паунда.

Загубата на банката за второто тримесечие, която е първата, откакто е започнало листването на RBS на борсата преди 40 години, възлиза на 761 милиона паунда спрямо печалба от 3.6 милиарда паунда година по-рано.

Изпълнителният директор на банката Фред Гудуин нарече загубата „незадоволителна" и заяви, че работи за това да няма втора такава.

Отписаните от RBS през първите шест месеца на годината активи надхвърлиха загубите за 2.6 милиарда паунда, причинени основно от ипотечната криза в САЩ през 2007.

Гудуин увеличи кредитния риск, когато закупи инвестиционната банка и азиатското поделение на холандската ABN Amro Holding през миналата година за $22 милиарда.

RBS завърши успешно през юни набиране на капитал на стойност 12.3 милиарда, за да компенсира загубите от покупката, при която шотландците, заедно с испанската Banco Santander и белгийската Fortis предложиха по-висока цена от Barclays за ABN Amro, плащайки общо $110 милиарда.

Загубата на RBS, ако се отчетат и резултатите на поделенията, в които оперира съвместно с партньори са 802 милиона паунда, при очаквания на анализаторите за 1.16 милиарда паунда.

Гудуин и председателят на борда Том МакКилоп са критикувани за това, че са се съгласили да платят твърде много за ABN Amro в момент, когато световната кредитна криза вече е започвала.

Това може да стане причина за тяхната смяна според изявление на основните акционери на компанията, Royal London Asset Management и SVM Asset Management.

 

След публикуването на финансовия отчет акциите на банката поскъпват с 2.04%, до 237.75 пенса.