389 училища в цялата страна са закрити към 1 септември, съобщи зам.-министърът на образованието и науката Кирчо Атанасов след редовното заседание на Изпълнителното бюро на БСП, съобщи news.bg.

С новите съкращения над 21 хил. ученици трябва да сменят учебното заведение от 15 септември, а близо 2 хил. учители ще напуснат системата на образованието.

Кирчо Атанасов обаче се опита да успокои обществеността като обясни, че на всички учители от закритите училища им е дадена възможността или да започнат работа като възпитатели в средищните училища, т.е. да водят занимални, или да се включат в Националната програма за преквалификация на министерството. Според него по този начин никой от тях няма да отиде на борсата освен ако не пожелае.

След съкращенията, де факто 15 септември ще бъде първи учебен ден само за 2650 училища в цялата страна. Едва 20-30 директори на закрити училища са подали протестни писма към Регионалните инспекторати, каза още Кирчо Атанасов.

На 15 септември работа ще започнат и 74 защитени училища, като към края на месец октомври този списък ще бъде актуализиран и има вероятност техният брой да бъде увеличен. Предстои да бъде утвърден и списъка на средищните училища, т.е. тези, които поемат целодневната грижа за своите възпитаници.

В момента съществува недостиг на учители по чужди езици и информатика и информационни технологии. За тази цел в момента общо 2200 души преминават едногодишно обучение за преподаватели по чужд език и още 1000 - за преподаватели по информационни технологии, за да се компенсира този недостиг.

До 15 септември ще бъдат утвърдени и 3 нови наредби на МОН, както и заповедта за графика за провеждане на ДЗИ за следващата година. Випуск 2009 ще държи матури на 17 и 19 май.

Новото е и че след утвърждаването на тези наредби учениците, включени в националните отбори за участие в международни олимпиади автоматично ще получават оценка отличен 6 на изпитите след 7-и клас.

По думите на Кирчо Атанасов до края на ноември тази година предстои да бъде изготвен окончателният вариант на Закона за народната просвета, в който ще бъде включено и завършването на основното образование след 7-и клас, т.е. завършващите 7-ми клас през 2010 г. ще получават и диплома.

За news.bg Кирчо Атанасов каза, че има планове финансирането на ученици, пътуващи на международни олимпиади, да става не на 80 х%, както е досега, а на 100 %. Сред проектите, свързани с талантливите деца, е и идеята за лагер школа „Олимпийски надежди".

В нея ще могат да получават специално обучение от преподаватели във висшите учебни заведения финалистите от всички видове национални олимпиади, т.е. около 1600 деца годишно. Идеята е в специално направен за тях център няколко пъти годишно те да получават по-добра подготовка. За целта ще се търсят освен средства от МОН и средства по линия на ЕС.