"Кабинетът залага бомба с цените на горивата за отопление" е водещo заглавиe на в. "Сега"
В деня, в който премиерът Бойко Борисов изнесе страховити данни за злоупотреби по бензиностанциите, Министерството на финансите заложи нова "бомба". То публикува проект за промени в Закона за акцизите, който предвижда от Нова година колосален скок на ставките за горивата, които се използват за отопление. При газьола и керосина става дума за близо 13 пъти увеличение. Това би било тежък финансов удар за всички граждани, болници, училища, детски градини, които използват такива горива за отопление. Освен това вдигането на данъци винаги води до стимулиране на контрабандата.

Според мотивите на МФ сега заради ниските акцизи горивата за отопление са много евтини и затова на някои бензиностанции ги продават вместо по-скъпите автогорива, което е крупна измама. В сряда премиерът обяви, че не само ни лъжат с количеството, но и ни пълнят колите с всякакви коктейли, дори с "терпентин". И точно заради това нареди в срок от два дни да бъдат сменени пломбите по бензиноколонките в цяла България.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Фекални води затвориха плажа на Лозенец" е заглавиe от в. "Труд"
Къпането в морето на Централния плаж на Лозенец е забранено, съобщи вчера от Министерството на здравеопазването. След вземане на две последователни проби от водата е установено наличие на бактерии като ешерихия коли над допустимите стойности.
„Това означава, че в морето се вливат фекални води, т.е. има риск не само от чревни инфекции, но и от хепатит А и дизентерия", посочи пред „Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Принципно солената вода не е подходяща среда за развитието на бактерии, но факт е, че те са открити.
Лозенец в момента гъмжи от туристи, предимно български. Доста от тях се оплаквали от стомашно разстройство, гадене и повръщане. Не е ясно дали неразположенията са предизвикани от морската вода, но експерти на РЗИ призовават почиващите да стоят далеч от вълните.
Прочети още от в. "Труд"

"Пловдивската спортна зала погълна 50 млн. лв.", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
И Пловдив вече е в дългата редица на градове, които до дни ще имат спортна зала, построена с публични средства. Общо цената е 49 млн. лв., твърдят от общината, а парите са основно от държавния бюджет. Операцията за довършване на обекта - от груб строеж до готова зала, е струвала почти 40 млн. лв. Парите са взети от класическия вече строител на такива съоръжения - "Главболгарстрой". Състезанието е било с един участник, който е бил в консорциум с любимата на управляващите през последните години "Водстрой 98". Първоначалният договор е обраснал с две директни допълнителни плащания за почти 10 млн. лв.

Градежът започва през далечната вече 2007 г. като получастна инициатива - голям общински терен за жилища и на една трета от него - зала. За две години обектът стига до покрив. Следва няколкогодишен застой и уговорка през 2011 г. държавата да вземе процеса в свои ръце. Тя отпуска пари и община Пловдив изкупува терена от 12 декара и незавършения обект срещу 7.8 млн. лв. Същинското харчене започва преди три години.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Гривни за бандити има, няма закон", четем на първа страница на в. „24 часа"
Частна фирма дебне с гривни 140 бандити на свобода
Ако парламентът приеме спешно текстовете за охрана и на подсъдими до края на септември, първите гривни на арестанти могат да бъдат поставени на 1 ноември
Частна охранителна фирма следи с гривни, за да не избягат, 140 предсрочно освободени затворници и осъдени бандити на пробация. Фирмата G4S е подизпълнител на правосъдното министерство по проекта за електронни гривни, с които се пазят освободени бандити вече близо 2 години.
Други 42 осъдени престъпници пък се проверяват ежедневно или ежеседмично да не избягат със специално "гласово-ДНК".
Прочети още от в. „24 часа"

"30% по-евтино море от днес", четем във в. "Стандарт"
Сериозни намаления обещават хотелиерите по Южното Черноморие от днес до края на август. Цените сега спадат до 30%, а от началото на септември намалението на предлаганите пакети ще е дори 50 на сто. Хотелиерите в по-малките курортни градчета вече са пуснали предложение със сериозни намаления, коментира Диана Колчева от Съвета по туризъм в Черноморец пред БНР.
"Идват и свежите оферти, като те се движат между 50 и 120 лв от полупансион до ол-инклузив и съответно до 50 лв могат да намерят настаняване със закуска по курортите ни в цялата Бургаска област от Обзор до Синеморец", обясни тя.
В най-големия ни курорт по Южното Черноморие - Слънчев бряг цените сега падат от 15 до 20%, каза Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в комплекс.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Корумпирани ченгета изядоха главата на полицейски шеф" четем на първа страница във в. "Монитор"
Шефът на пловдивската полиция Пламен Узунов подаде оставка в сряда късно вечерта заради корумпираните си служители, опънали чадър над убиеца на пътя Милан Дивеков.
Скандалът с джигита, прегазил до смърт 63-годишния Димитър Димитров на 12 август, се разгоря, след като лично главният прокурор Сотир Цацаров подаде сигнал до вътрешния министър Румяна Бъчварова. В него се описва, че ченгетата не са задържали шофьора след инцидента не са му взели проба за дрога, вписали са го в протоколите само като свидетел, а не като извършител на убийството на пътя, и т.н.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Ръстът в електронната търговия увеличи новите онлайн магазини", пише в. "Капитал Daily"
Увеличението на новите магазини е в унисон с тенденцията за ръст на електронната търговия, която в последните години расте с бързи темпове в България. Според проучване на организацията Ecommerce Europe, цитирано от "Суперхостинг.БГ", онлайн търговията в България е отбелязала 27% ръст през миналата година, сравнено с 2013 г.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) стойността на продажбите от електронни магазини се е увеличила с 15% за миналата година спрямо 2013 г. Така оборотът е надминал 5 млрд. лв., а близо 17% от българите са се възползвали от интернет като възможност да си поръчат стока или услуга. Очакванията на Ecommerce Europe са пазаруващите през интернет жители на ЕС да се увеличат с 25% през тази година спрямо миналата.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„93% от панелките не напират за безплатното саниране", пише в. "Сега"
Програмата за безплатно саниране на стари и големи жилищни блокове привлече огромен интерес, но резултатите все още са повече от скромни. Както е известно, правителството е заложило 1 млрд. лева за оздравяването на над 20 000 панелки. Но до момента има 1 завършена сграда в Благоевград и към 1400 подписани договора за обновяване - както показва регистърът на Българската банка за развитие (ББР), която осигурява финансовия ресурс. Така излиза, че до момента само около 7% от "избираемите" блокове са стигнали до подписване на договори. А останалите 93% или не се интересуват от програмата, или обитателите им не могат да се разберат и да вземат решение за включване. Има и случаи, когато съседите от блока са създали необходимото сдружение и са го регистрирали в общината, но не са подали заявки за финансиране, защото откриват неясноти в документацията.
Прочети още от в. "Сега"

""Виваком" иска сръбския телеком" пише в. „Труд"
БТК, чието търговско име е „Виваком", е сред десетте кандидати, които са допуснати до втория етап на приватизационната процедура за акциите на Telekom Srbija. Това е съобщило сръбското министерство на икономиката, цитирано от медиите в страната. Първоначално необвързващи оферти са подали 12 кандидати, но двама от тях не са одобрени.
Сега кандидатите ще получат право да извършат дю дилиджънс на оператора, а след това да представят финалните си оферти, за което ще разполагат с между 60 и 180 дни.
Сред останалите допуснати кандидати са „Дойче телеком", за който се спекулира, че ще участва в собствеността на сръбския телеком чрез американски инвестиционен фонд, „Телеком Словения", който е три пъти по-малък от сръбския и сам е в процедура по приватизация, големият руски оператор „Мобайл телесистемс", който обслужва над 100 милиона потребители в Русия и региона.
Прочети още от в. „Труд"

"Нелоялен внос топи цената на българските картофи", четем във в. "Монитор"
Цените на българските картофи през тази година ще бъдат подбити от нелоялен внос, съобщи Венцислав Саймаканов, председател на националната асоциация на картофопроизводителите. Според него е необходимо подпомагане по отношение на цените за водата за напояване, както и за произведена продукция. „Добивите от картофи тази година се очакват да са задоволителни, въпреки тежката и сушава година", каза още експертът пред fermer.bg. Той настоява картофопроизводителите също да бъдат включени в мерките за подпомагане заради наложеното руско ембарго.
Очакваме началната цена на картофите да бъде 0,40 лева, каза още Каймаканов. Досега годината не само е била суха, но и валежите, които паднаха в началото на годината, попречиха на ранното засаждане на продукцията и за това няма да може да се постигне оптималният добив на продукцията. „Все пак този, който е успял да полива в тази суха година в този сух етап на отглеждането, ще има някакъв добив, но няма да бъде това, което сме очаквали", коментира той.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Защо на Путин пак му домиля за България", пише в. „24 часа"
Кога да вярваме на руския президент - когато ни ругае от Анкара или когато обещава приятелство от Крим
Oсем месеца не са много време за междудържавните отношения, та да е забравила България как руският президент безпардонно нагруби нейното правителство, и то от столицата на Турция Анкара. Тогава Владимир Путин обяви края на проекта "Южен поток", обвини за това крайно решение властите в София, които откъде накъде слушали Брюксел, а не Москва, и ехидно изчисли милиардите загуби за българите.
Тази седмица руският президент смени тона към София с ново изявление - този път от Крим, където той бе на тържествена визита. Две ключови понятия имаше в думите на Путин за България: НАТО и "Южен поток".
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Бизнесът търси все по-квалифицирани кадри", пише в. "Стандарт"
За първи път от 2009 г. работещите българи от 15 до 64 г. са повече от 3 млн. души, казва Гълъб Донев.
Традиционно безработицата през лятото пада. В момента нивото е 9.4% - най-ниското от 2009 г. насам. Само на сезонната заетост ли се дължи това или има признаци за трайно намаляване на безработицата, попитахме зам.-министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев.
- Г-н Донев, освен че пада безработицата заради сезонната заетост, какво друго се случва на пазара на труда?
- Действително през лятото безработицата пада традиционно заради работните места, които се разкриват в морските курорти, селското стопанство и услугите. Това са сектори, които се нуждаят от работна ръка за кратко време. Обикновено обаче в други години тази тенденция се наблюдава в периода юли-септември, докато т.г. има изпреварване на спада на безработните лица, той започва още от началото на годината. През първото полугодие новорегистрираните безработни са 196 314 и намаляват спрямо същия период на предходната година с 9802. Което е индикатор за стабилизиране на реалната икономика преди всичко в частния сектор, там, където е първичният пазар на труда. В момента по данни на Агенцията по заетостта нивото на безработица е 9.4% - най-ниското от 2009 г. насам. Обяснява се със стабилизирането на икономиката, ръста на БВП, на вътрешното потребление и на износа.
Прочети още от в. "Стандарт"