Протестен митинг пред административната сграда на металургичен комбинат "Кремиковци" се проведе сутринта. Протестът започна в 07.45 часа и бе организиран от Федерация "Металици" към КНСБ.

Причините за протеста са неизплатените заплати за август и септември, както и незадоволителното изпълнение на договора за ишлеме, сключен с украинската компания „Ворскла стийл".

От компанията заявиха, че могат да разтрогнат договора, ако до няколко дни не бъде постигнат консенсус между всички страни по проблема, съобщава БНР.

Кремиковските работници настояват за спиране на „репресиите в комбината". Синдикатите искат и конкретни ангажименти от държавата като съсобственик на дружеството.

Васил Яначков, председател на федерацията обясни, че протестът се организира, за да се окаже натиск върху синдиците и ръководството на комбината, както и върху държавата, за да се поканят и други фирми в комбината освен "Ворскла Стийл".

Той добави, че обвинява „директно правителството на България за това, че отклони най-големия инвеститор, явил се някога в България - Арселор Митал.

„До сега „Кремиковци" щеше да има всички условия да получи комплексно разрешително," каза още Яначков.

По думите му досега има заявен интерес от две други фирми, които искат да оперират в комбината. Яначков каза още, че има спонтанни спирания на производството, което е опасно, информира Агенция „Фокус".

Има двама уволнени затова, че са упражнили законното си право на протест. Според него е необходимо да се осигури зимната подготовка за функционирането на завода.

Яначков каза още, че "Ворскла Стийл не може да обезпечи производството на комбината и да го натовари ефективно, затова трябва да бъдат поканени и други фирми. Той изтъкна като положителен факт удължаването на срока за комплексното разрешително за функционирането на завода.

По думите му все още не е ясно дали и утре ще има протестни действия.
Има изпратено писмо от КНСБ до министър-председателя Сергей Станишев, в което се алармира за случващото се в комбинат "Кремиковци".

Яначков заяви, че докато не си уредят отношенията с "Ворскла Стийл България" ще поискат от ръководството да се спре експедицията на суровини, за да се гарантира изплащането на заплатите на работещите в комбината така, както са били изплатени заплатите за месец юни.

Яначков посочи още, че е спрян токът в общежитията, където живеят служители на комбината, защото "Ворскла Стийл" не си е платила таксата за ишлеме. По думите му по същия начин в комбината се спира и водата. Парите за таксата се внасят в специална сметка, управлявана както от "Ворскла Стийл, така и от ръководството на "Кремиковци".

Яначков алармира, че има искания да се съкращава персоналът, да се намалява заплатите на хората наполовина, което бе посрещнато с освирквания от минтигуващите. Яначков заяви, че колегите му от синдикат "Металурзи" към "Подкрепа" също са уведомени за днешния митинг.

Днес имам чувството, че сме на панихида на "Кремиковци". Това заяви пред събралото се множество на протеста Валентин Никифоров, зам.-председател на КНСБ.
Той посочи, че е необходимо както държавата се е загрижила за банковата система, така да се погрижи и за комбината.

По думите му, не бива да се допуска ситуацията в "Кремиковци" да стига до освобождаване на работещите. Според Никифоров за сегашната ситуация вината е на лошото управление.

Припомняме, вчера стана ясно, че дружеството "Ворскла стийл - България", собственост на украинския милиардер Константин Жеваго, възнамерява да се откаже от договора за ишлеме с "Кремиковци".

Според изпълнителния директор на фирмата Виктор Демянюк компанията не среща разбиране от страна на ръководството и синдикатите на завода, припомня news.bg.

С отказа си от договора компанията ще стане обикновен кредитор на "Кремиковци", като комбинатът дължи на "Ворскла стийл" 9,8 млн. лв.