Финансовите лидери на най-развитите и развиващите се страни в света се събраха този уикенд на конференция в Мелбърн, Австралия.

Те са изразили увереност в бъдещото развитие на световната икономика, но напрежението се покачи съществено около въпроса за валутните курсове и търговския баланс на страните, съобщава днес Ройтерс.

Финансовите министри и централни банкери от Г-20 в момента заседават на двудневна конференция, на която основни въпроси са световните търговски взаимоотношения, енергийните пазари и китайската валутна реформа.

Австралийският финансов министър Питър Костело, чиято страна е домакин на събитието е споделил, че колегите му министрите са били оптимистично настроени за световния икономически прогрес, след като САЩ, Европа и Япония се представят сравнително добре.

Директорът на Международния валутен фонд, Родриго Рато каза, че добър световен икономически ръст е реално постижим на този етап, но трябва да се отдели по-голямо внимание на инфлационния натиск.

По време на официалната част от съвещанието, пред сградата се беше събрала тълпа от протестиращи антиглобалисти, които се сблъскаха с полицията. Протестиращите крещяха цинизми и „спрете Г20".

Най-голямо напрежение в първия ден на конференцията се забеляза при обсъждането на въпроса за китайската валута и произхождащите от това търговски дисбаланси с редица страни по света, особено този на САЩ. Критиците на милиардната държава изложиха мнението си, че поддържайки прекалено ниска цена на валутата си, Китай ощетява в търговията си държавите партньорки.

Китай направи ревалвация на юана с 2.1% през юли 2005 г. От тогава до днес, азиатската валута нарасна допълнително с 3% към долара. Заместник финансовият министър на САЩ Робърт Кимит сподели преди срещата, че ще преговаря лично с гуверньора на Китайската народна банка, като ще го прикани отново да ускори валутните реформи на институцията, която представлява.

От своя страна, шефът на Китайската банка Джоу Сяочуан е споделил, че не му е налаган натиск от нито една страна да прави екстремни реформи по отношение на валутния курс на юана. Той обаче сподели, че банката, която ръководи, сериозно обмисля диверсификация на валутните си резерви в по-широк спектър от национални валути.

Китайският финансов сектор е много по-силен от колкото е бил преди три или четири години, което ще направи едни бъдещи икономически реформи, много по-лесно приемливи, продължи с коментарите си Сяочуан.

Припомняме, че Китай отбеляза рекорден търговски излишък, а валутните резерви на централната банка нараснаха до $1 трлн. Именно този огромен паричен обем създава неприятното усещане у световните финансови лидери, че в един момент Китай може да пожелае да разпродава долари и така да атакува много силно валутните пазари.

Рато от МВФ се фокусира върху рисковете от инфлацията, въпреки че цената на петрола се срина през последните 3 месеца. Всички банкери по света, особено онези работещи в развиващите държави, трябва да наблюдават изключително стриктно инфлационните промени в икономиките, това посъветва шефът на МВФ Рато.

Според него, цената на петрола няма да продължи низходящото си рали в близко бъдеще, като дори се позова на изследване от американската инвестиционна банка Lehman Brothers, които прогнозират средна цена на суровината от $72 за барел през следващите 12 месеца.

Големият скок на петрола от последните години се получи благодарение на прекалено бързата индустриализация на азиатските шампиони Китай и Индия. Тази година цената почти успя да достигне абсолютния максимум от $80 за барел, но слабото икономическо развитие в света и намаленото потребление на горива, успокои пазари и петрола върна до $55 за барел.

Рато е споделил, че силното икономическо развитие на Еврозоната ще успее да изтрие негативите от забавянето на икономиката в САЩ, което пък ще е основание за ЕЦБ да продължи да вдига лихвата. В момента основния лихвен процент на ЕЦБ е 3.25%, но се очаква да бъде качено до 3.50% през следващия месец. Това ниво посред много анализатори е „златното неутрално ниво", което нито подтиска икономиката нито я подкрепя.

Международният валутен фонд предвижда световен икономически ръст от 5.1% през 2006 г. и 4.9% ръст през 2007 г., което ще е пета поредна година на отличен икономически растеж.