Първата фаза на проекта „Реконструкция и електрификация за железопътната линия Пловдив - Свиленград - турска/гръцка граница и оптимизиране на трасето за скорост 160 км/ч" получи разрешение за строеж за сключения договор между Министерството на транспорта и гръцката фирма ТЕRNA S.A.

Договорът е сключен за проектирането и строителството на железопътния път и електрификацията на участъка "Крумово - Първомай". Разрешението беше издадено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на 5 февруари 2007 г. и днес беше получено в МТ.

Идейният проект, въз основа на който се издава настоящото разрешение, беше разгледан от Националния експертен съвет за устройство на територията и регионална политика (НЕСУТРП) на 1 декември 2006 г. и беше одобрен на 12 януари 2007 г.

Разрешението за строеж предвижда извършването на подготвителни строително-монтажни работи и временно строителство, за нужди, свързани с организацията и механизацията. Подготвителните строително-монтажни работи включват отнемането на хумуса, изграждането на временни депа, изграждането на временни пътища, устройство на приобектови офиси и бази.

Проектирането и строителството на участъка от Крумово до Първомай е първата фаза от проекта "Реконструкция и електрификация на жп линия "Пловдив - Свиленград - гръцка/турска граница".

Участъкът е с дължина 37.7 км и ще даде възможност за движение на влакови композиции със скорост от 160 км/час.

Общата стойност на проекта е 340 млн. евро, от които 150 млн.евро са отпуснат заем от Европейската инвестиционна банка, 153 млн.евро са грант от ISPA и 37 млн. евро са осигурени от държавния бюджет.