Три отрасъла имат потенциал да бъдат основа за развитие на българската икономика - земеделие, туризъм, индустрия - високотехнологични продукти, заяви Божидар Данев при представянето на становището на Икономическия и социален съвет, което е отговор на желанието на правителството да отговори на предизвикателствата, заложени в стратегията „Европа 2020", предаде репортер на агенция „Фокус".

Данев посочи, че е не е случайно, че в становището се посочва именно земеделието като основа заради климатичните особености на страната и фактът, че България има най-богатите почвени ресурси в ЕС - над 1 м. плодородна почва.

„През последните 20 години земеделското стопанство не е замърсило нашите земи. Имаме всички условия да развием едно биологично производство. По думите му - селското стопанство е основният отрасъл, който ще бъде подхранващ", посочи Данев.

Друг основен отрасъл е туризмът, който, по думите му, се нуждае от сериозна диверсификация на туристическия продукт - културния туризъм. Диверсификация на туризма ще позволи страната ни да бъде едно място за атрактивен туризъм.

По думите му - минерални извори могат да бъдат обвързани с изследване на здравното състояние на хората, които ще идват в България, за да ползват създадената инфраструктура в туризма.

Когато говорим за индустрия, говорим за тази индустрия, в която България да стъпи на нови технологични нива, а не както досега суровини и материали с ниска степен на преработка.

Според разработките на ИСС - е необходимо подобряване на регулаторната страна в икономиката, което е свързано с ограничение на сивия сектор, на корупцията, което е свързано и с въвеждане на електронно правителство в страната.

По думите му се предлагат мерки за ограничаване на натиска на централната и на местната администрация към бизнеса и развитие на електроните услуги. По думите му ползването на европейските фондове не е самоцел.

„Първото нещо, което трябва да направи държавата, е да осигури националното финансиране", посочи Данев. Той каза, че по този начин може да се осигури насърчаването на конкурентноспособността на българската икономика.

Трябва да се насърчи привличането на чуждия капитал и трябва да се инвестира в човешкия ресурс. Необходима е промяна в образователната система. „Кризата е шанс при едно добро управление да бъде използвана за преструктуриране и търсене на нови направления за развитие на икономиката", посочи Данев.