Днес, 10 март, правителството на Република България и фирмата „Челопеч Майнинг", която е собственост на канадската Дънди прешъс метал, се споразумяха за концесията върху находището в Челопеч и за бъдещи инвестиции, предаде news.bg.

Политическата и експертна работна група, която преговаря с „Дънди прешъс метал" от доста месеци, е докладвала на премиера за постигнатото споразумение и той е одобрил резултата.

Сергей Станишев е заявил пред журналисти, че e одобрил резултатите от преговорите, тъй като те защитават държавните и националните интереси.

Българският премиер е посочил, че е постигнато съгласие за ново концесионно възнаграждение, според което в държавния бюджет ще влизат над 51 млн. лева годишно при сегашните цени на медта и златото.

„Дънди Прешъс Метал" са се ангажирали с пълно финансово обезпечение за техническа рекултивация на околната среда във връзка с медодобивните дейности.

Ще се учреди публично частно партньорство между „Дънди Прешъс Метал" и българската държава за изграждане и експлоатация на нова модерна хидро-металургична инсталация за производство на злато и мед, съобщава също така премиерът.

В публично-частното партньорство България ще има 25% акционерно участие посредством Сребърния фонд. Дивидентите на българската държава ще се прехвърлят директно в пенсионната система. През следващите 10 години се очаква по този начин в Сребърния фонд да влязат 700 млн. лева.

Дънди гарантира инвестиция над 155 млн. долара. Премиерът е подчертал, че от българска страна ще бъде направено всичко необходимо за реализация на инвестицията и че ще се държи тя да бъде в пълно съответствие на стандартите за опазване на околната среда.

Новата инсталация би трябвало да бъде пусната в рамките на 18 месеца.

Председателят на парламентарната икономическа комисия Йордан Цонев, който е в състава на работната група, преговаряла с „Дънди" е казал, че компанията ще изтегли жалбата си срещу България, с която бе сезирана Европейската Комисия. „Дънди" щели да направят всичко възможно за възстановяването на международния инвестиционен имидж на България.