Френското правителство продаде 4.73% от акциите си в автомобилния производител Renault, съобщи Агенцията за държавно участие в икономиката, цитирана от AFP.

Пакетът от 14 млн. акции беше продаден за 1.21 млрд. евро, които постъпиха в сметката на държавната агенция. Франция спечели от сделката 55 млн. евро, тъй като ценните книжа на Renault значително повишиха стойността си през последните години.

10% от продадените акции бяха купени от самия концерн Renault за 1.4 млн. евро. Това стана в рамките на програмата на корпорацията за обратно изкупуване на акции.

Продажбата намалява дела на държавата в компанията до 15.01%, която обаче запазва ролята си на най-големия единствен акционер в автопроизводителя.

Правителството придоби дела от 4.73% през 2015 г., когато настоящият президент Еманюел Макрон беше министър на икономиката. С тях официален Париж придоби блокираща квота и по-голяма роля в процеса на вземане на решения в компанията.

Държавата обяви, че ще използва увеличената си мощ в компанията, за да прокара мерки, с цел възнаграждаване на дългосрочните инвеститори. Тази цел вече е постигната, заявиха от държавната агенция.