Темата за икономията на гориво винаги е била популярна сред водачите на превозни средства. В момента с непрекъснато растящите цени на бензина, дизела и газта въпросът е особено актуален. Предлагаме ви редица доста елементарни съвета как да пестите гориво при използването на вашата кола, а следователно и пари от семейния бюджет.

Направете колата по-лека

Теглото на автомобила е враг не само на икономията на гориво, но и на неговата производителност. По-лека кола ускорява и спира по-бързо и е по-маневрена. Това е физика. Затова трябва да се отървете от всички ненужни неща в колата - тежки кутия с инструменти, оборудване за къмпинг и туризъм и други излишни неща. На всеки 45 кг изхвърлен товар разхода на гориво се намалява с около 1%. Също така преценете: струва ли си да шофирате винаги с пълен догоре резервоар - той тежи около 50 или повече килограма.

Изчистете купето

Багажникът на покрива, релсите (дори и надлъжните), дефлекторите на страничните прозорци, нестандартната дълга антена и така нататък не само добавят тегло, но и увеличават въздушното съпротивление. Багажникът на покрива увеличава разхода на гориво в града с 2-8%, а на магистралата с 6-25%.

Не превишавайте ограничението на скоростта

Това намалява съпротивлението на насрещния въздушен поток. При 50-60 mph (80-100 km/h) то не е толкова високо, но след това нараства експоненциално: допълнителни 20 mph ( при още 30 km/h) увеличават разхода на гориво с една трета.

Карайте по-умно

Колкото по-бързо искате да ускорите кола от един тон и половина, толкова повече енергия е необходима. Енергията идва от горивото. Следете оборотите и не позволявайте на стрелката на тахометъра да се вдигне над средното. Спирането също трябва да бъде плавно, така че инерцията, придобита по време на ускорението, да не се губи възможно най-дълго.

Не изключвайте от скорост при движение по инерция

Съвременната кола при стартиране на двигателя изразходва незначително количество бензин. При движение по инерция не превключвайте скоростния лост в неутрално положение и не натискайте съединителя - когато двигателят е свързан към колелата, в него не влиза гориво, но ако връзката е прекъсната, двигателят преминава на празен ход и започва да гори бензин.

Налягането в гумите

Ниското налягане в гумите увеличава петното на контакт с пътя и съпротивлението при търкаляне, съответно и разхода на гориво. А и гумите се износват по-бързо и неравномерно. Поддържайте налягането в гумите на препоръчаното от производителите ниво.

Използвайте правилното масло

Маслата 10W-40 вече са отстъпили място на по-малко вискозните масла 5W-30 или дори 0W-20. Съвременните двигатели са проектирани с много малки хлабини, а по-плътното масло смазва повърхностите по-лошо, което означава повече триене и по-голям разход на гориво. И по този въпрос следвайте препоръките на автомобилния производител, дори ако автомобилът има зад гърба си 200 000 или повече километра.

Навременно обслужване

Все някога трябва да се сменят консумативите (по-късно или по-рано), така че защо да не ги смените навреме? Като забавяте смяната, увеличавате разхода на гориво: маслото смазва по-лошо, филтрите не позволяват на въздуха и маслото да преминават, свещите искрят лошо ... Къде отиват тези "икономии" - в по-голям разход за гориво!

Бъдете внимателни на пътя

Това ще ви помогне да поддържате равномерна скорост: без ненужно ускорение, без неразумно спиране - плавно ускорение и движение по инерция.

Не карайте колата излишно

Изглежда очевидно, но ще се изненадате колко често хората шофират за нищо или за всяко малко нещо. Не е ли по-добре да обедините всички необходими пътувания в едно, да направите маршрут и да спестите както време, така и гориво?

Не карайте постоянно в лявата лента

И дори не защото според правилата трябва да останете да се движите в дясната лента освен при изпреварване. Факт е, че лявата лента е високо-рискова зона. И след всяко Porsche винаги има някой Aston Martin, който иска да се движи още по-бързо. Именно поради тази причина всяка кола, която се озове в лявата лента волю-неволю започва да се движи с много по-висока скорост от комфортната за автомобила и водача. А това, освен че е опасно, води и до много голям разход на гориво.

Не прекалявайте с климатика

Да включвате климатика при горещо време е нормална ескстра за съвременния автомобил. Използвайте го, ако имате такъв, но не постоянно през цялото време на дълго пътуване. Оставете да изстине салона и след това просто го изключвайте от време навреме. Наясно сме,че шофирането с включен климатик също повишава разхода на гориво.

Променете стила си на шофиране

Екологичното шофиране се състои от няколко доста прости принципа: ускорявайте умерено, гледайте по-далеч, спазвайте дистанция, опитайте се да спрете двигателя предварително, избягвайте шофиране при ниски обороти на двигателя (2000-2500 об/мин са оптимални за бензинови двигатели). При дълги пътувания се опитайте да поддържате равномерно темпо, като използвате круиз контрола, ако имате такъв.