Френското подразделение на френско-холандската авиокомпания Air France-KLM планира да съкрати около 2,9 хиляди работни места и да отмени поръчката за нови лайнери Boeing-787. Причината е провалът на преговорите с пилотите, на които се обсъждаха намаляването на разходите на губещата компания.

Днес бе обявено, че тези съкращения ще 300 пилота, около 900 стюардеси и 1,7 хиляди души наземен персонал. Брифингът бе прекратен поради нахлуване в залата на протестиращи сътрудници на компанията, съобщава Bloomberg.

Самолетният парк на Air France ще бъде намален с 14 машини, като ще при това ще бъдат отменени и направените поръчки за Boeing-787 Dreamliner, а въздушните лайнери A340 постепенно ще бъдат изваждани от експлоатация.

Освен това авиопревозвачът ще закрие 22 най-ниско рентабилни дестинации. Става дума основно за полети между Европа и Азия, където конкуренцията е особено силна.

Взетите решения се свързват с неуспешните преговори между ръководството на компанията и профсъюзите на пилотите, в рамките на които са се обсъждали мерки за съкращаване на разходите. Ставаше дума за увеличаване натоварването на летателния персонал при запазване на заплащането.

От тази мярка компанията разчиташе да икономиса по 170 млн. евро годишно в продължение на три години. Общо мерките, одобрени от съвета на директорите, предвиждат до 2017 г. 80% от далечните полети да станат печеливши, при сегашни 50 на сто.

Air France-KLM Group - най-големият авиопревозвач в Европа, увеличи загубите си през второто тримесечие 79 млн. евро в сравнение с аналогичния период на миналата година, при повишаване на приходите с 3% - до 6,642 млрд евро. Същевременно превозените пътници през първото полугодие са нараснали с 1% и надхвърлят 42,6 млн. души.