С все по-урбанизираното си население и нарастващата средна класа Китай е основен пазар и източник на растеж за американското уиски.

"Отчитаме растеж в Китай, а износът ни е с 15% по-голям от този през 2016 г.", заяви Кристин ЛоКасио, старши вицепрезидент по международните въпроси в Съвета за дестилирани спиртни напитки на САЩ.

"Китай е огромен пазар на спиртни напитки, а ние го виждаме като доста добра възможност за нас", отбеляза ЛоКасио.

"Това е растящ пазар за нас. Това е 24-ият ни най-голям експортен пазар, но все още има много възможности за растеж, а ние правим промоции там", посочи тя.

Организацията назначи свой уиски посланик в Пекин, за да установи връзка с медиите и да гарантира обслужване на основната търговия, промоции, образователни събития в барове, клубове, ресторанти. Негова задача е да осигури и влиятелни търговски договори в Пекин, Шанхай и Гуанджоу.

"Оптимисти сме, че ще продължим да растем. Китай е относително отворен пазар, а тарифата за внос е само 10%. В сравнение с други пазари в цяла Азия, това е много отворен пазар", каза ЛоКасио.

"Ще продължим образователната ни кампания, очакваме с нетърпение да продължим да разширяваме износа си там", добави тя.

Стратегията на американската алкохолна индустрия в Китай е фокусирана предимно в дългосрочен план, тъй като пазарът е многообещаващ, а пазарите за първокласни спиртни напитки в САЩ все още се развиват.

"Американското уиски има богата история и традиции. То е много ароматно и може да се смесва по много начини, докато намерите перфектният коктейл за вас", каза Крейг Нааш, президент и изпълнителен директор на браншовата организация в отговор на въпрос с какво се отличава американското уиски.

"Опитах много китайски спиртни напитки, както и деликатеси, които се предлагат в цял Китай и ги намирам за много възхитителни. Очаквам с нетърпение да се върна, защото всеки път, когато идвам, промяната е невероятна", заяви Нааш.

Той поздрави китайците в навечерието китайската Нова година, която се пада на 16 февруари.

"От името на всички американски производители на уиски пожелавам на нашите китайски потребители да се насладят на новогодишните празненства, както и на нашите продукти с добро здраве и късмет, наздраве за китайците!", пожела Нааш.

Стимулирани от евтиния долар, продажбите на американски спиртни напитки в чужбина се увеличиха с повече от 14%, достигайки 1.63 млрд. долара за 2017 г. Най-големите пазари на американски алкохол са Великобритания, Германия, Бразилия, Франция и Испания.