Най-малкият производител на енергия в Персийския залив - Бахрейн откри най-голямото си нефтено находище, откакто започна да произвежда суров петрол през 1932 г., съобщава държавната информационна агенция, цитирана от световните медии.

Шистовият петрол и природен газ, открити край западното крайбрежие на островната държава, се считат за по-по-големи от текущите запаси на Бахрейн.

Страната в момента добива около 45 000 барела на ден и споделя приходите от общо находище със Саудитска Арабия, което произвежда около 300 000 барела дневно, според данните на експерти от САЩ.

Бахрейн откри крайбрежния петролен запас, в опит да разшири производствения си капацитет до 100 000 барела на ден до 2020 г. Островното кралство в момента е обвързано с глобалното споразумение между големите производители на петрол за ограничаване на производството, за да се намалят глобалните запаси.

"Първоначалният анализ показва, че находката е на значителни нива, способни да поддържат дългосрочното извличане на плътен петрол и дълбоки газове", обяви министърът на петрола на арабската страна Шейх Мохамед бин Халифа Ал Халифа.

Консултантите DeGolyer & MacNaughton оцениха полето, а близкоизточната държава ще съобщи допълнителни подробности за размера на запасите в сряда.

Приходите на Бахрейн от нефт и газ спаднаха с 43% от 2013 г. до 2016 г., тъй като цените на суровия петрол се сринаха със 77%. Продажбите на петрол и газ формират 87% от общия доход на страната за 2016 г.

Подобно на останалите производители на нефт и газ в региона, Бахрейн също се опитва да диверсифицира икономиката си и да вземе назаем средства, за да облекчи натиска върху публичните си финанси.