Brexit удари и по бизнеса с продажба на имоти на Острова.

Великобритания отчете най-драстичния спад в покупката на жилища от осем години насам.

Заради рязкото отдръпване на купувачи от пазара, цените за имот на Острова достигнаха тригодишно дъно през миналия месец.

Така излизането на Великобритания от Европейския съюз подкопа както продажбата на имоти, така и тяхното търсене плез юли, обясниха от Кралския институт на лицензираните оценители, цитирани от Bloomberg.

Резултатите от тяхно проучване сред хора и агенции от бранша показват, че едва 5 на сто от анкетираните отчитат повишение на цените на имотите през юли.

В сравнение с данните от юни стойностите са с 10 процента по-ниски. Тогава според 15 на сто от участвалите в проучването е регистриран ръст в паричната стойност на английските жилища.

Запитванията от страна на търсещи имот през миналия месец значително паднали и то с рекордно бързи темпове.

Наравно с това се стопил и броят на договорените продажби.

Според експертите това се дължи на Brexit в комбинация с несигурността, породила се у новите купувачи, относно финансите си и стойността на жилищата.

Интересуващите се от покупка на имоти обаче са получили зелена светлина за начинанието си, тъй като миналата седмица от Централната банка на Англия намалили лихвите по заеми.

Така пред пазара на недвижими имоти се отварят нови перспективи. А очакванията за продажба на жилища стават по-позитивни.

Именно позитивно гледат на нещата 23 на сто от участвалите в анкетата, като според тях цените на жилищата ще продължават да се покачват през следващите 12 месеца.

„Доверието е по-устойчиво, отколкото можем да си представим”, коментира главният икономист в Кралския институт на лицензираните оценители Саймън Рубинсон.