Полупроводниковата индустрия на Великобритания крещи за финансова подкрепа от правителството, като шефове на компании предупреждават, че страната рискува да загуби своите фирми за чипове в полза на САЩ и ЕС, ако не предприеме действия в подкрепа на индустрията и то скоро. Правителството на министър-председателя Риши Сунак все още не е обявило стратегия, очертаваща усилията на Обединеното кралство да подкрепи производството на чипове. А шефовете на фирмите за полупроводниците в страната са все по-разочаровани, пише CNBC.

Pragmatic Semiconductor е базиран в Кеймбридж стартъп, който произвежда несилициеви чипове. Компанията предупреди, че може да бъде принудена да се премести в чужбина, ако правителството скоро не предприеме "спасителен план за индустрията".

"Трябва да има икономически смисъл компании като нашата да продължат да правят бизнес и да произвеждат тук и ако има по-големи потенциални икономически ползи и пакети от правителствена подкрепа в чужбина, тогава преместването е единственото разумно бизнес решение", коментира  пред CNBC Скот Уайт, който е главен изпълнителен директор на Pragmatic Semiconductor.

САЩ официално обсъждат с три държави ограничение на износа на полупроводници за Китай

САЩ официално обсъждат с три държави ограничение на износа на полупроводници за Китай

Целта е Китай да бъде "отдалечен" от най-високотехнологичните микрочипове

Великобритания - недооцененият играч на световния пазар на чипове

Страната е специализиран в дизайна, интелектуалната собственост, изследванията и производството на съставни полупроводници. Освен това е дом на един от най-желаните активи, свързани с полупроводници, под формата на дизайнера на чипове Arm. Базирани в Кеймбридж, Англия, лицензираните от Arm чипове се използват в приблизително 95% от смартфоните в света.

Полупроводниците и основно базираната в Източна Азия верига за доставки зад тях се превърнаха в голям проблем за световните правителства, след като глобалният недостиг доведе до проблеми с доставките за големите производители на автомобили и електроника.

Covid-19 разкри прекомерната зависимост за полупроводникови компоненти към производителите от Тайван и Китай. 

TSMC

Тайванският полупроводников гигант е най-големият производител на микрочипове. Неговото майсторство в производството на полупроводници е обект на завист от страна на много развити западни нации, които предприемат мерки за увеличаване на вътрешното производство.

TSMC ще произвежда най-съвременни полупроводници в нов завод в САЩ

Най-големият в света производител на микрочипове ще прави най-съвременни полупроводници в нов завод в САЩ

Предвижда се производството да стартира през 2024 година

IQE

Фирмата за микрочипове в "клъстера" на полупроводниците в Нюпорт, Уелс, също предупреди, че може да бъде принудена да се премести в САЩ или ЕС, ако правителството не предприеме действия за подкрепа през следващите шест месеца.

"Бихме искали да останем в Обединеното кралство и сме се ангажирали да растем ичменно тук, но също така трябва да правим това, което искат акционерите и да отидем там, където са парите", коментира пред The Times Америко Лемос - главен изпълнителен директор на IQE.

"Ангажирани сме да подкрепим жизнено важната полупроводникова индустрия на Обединеното кралство. Нашата стратегия ще разрасне сектора допълнително и ще гарантира, че имаме устойчива верига за доставки. Стратегията ще бъде публикувана възможно най-скоро,", заяви пред CNBC говорител на британското правителство.

Междувременно в САЩ президентът Джо Байдън подписа Закон за чиповете и науката, който включва финансов пакет в размер на $280 милиарда. От тях $52 милиарда са предвидени за стимулиране на вътрешното производство на полупроводници. От своя страна ЕС е заделил €43 милиарда за европейската полупроводникова индустрия, като целта е да произвежда 20% от световните полупроводници до 2030 година.

Китай също беше принуден да преработи стратегията си за бизнеса с чипове, след като се сблъска със строги търговски санкции от САЩ. През декември стана ясно, че страната подготвя пакет от $147 милиарда за своята полупроводникова индустрия, според Reuters.

"Акт на национално самонараняване"

Ръководителите на технологичната индустрия на Великобритания обявиха, че липсата на подобна стратегия от правителството на Острова вреди на конкурентоспособността на страната.

Обединеното кралство вероятно няма да разполага с такава финансова мощ, която да се справи с тези огромни разходи, смятат те. Въпреки това се надяват, че страната ще се ангажира с инвестиции в размер на няколко милиона паунда, с данъчни стимули и с по-лесен имиграционен процес за висококвалифицирани работници.

На 3 февруари депутатите от Комисията по бизнес, енергийна и индустриална стратегия (BEIS) призоваха правителството да предприеме действия по отношение на полупроводниковата индустрия, определяйки липсата на съгласувана стратегия за микрочипове като "акт на национално самонараняване".

Най-голямата фабрика за чипове от силициев карбид в света ще бъде в Германия

Най-голямата фабрика за чипове за електромобили в света ще бъде в Европа

Заводът ще бъде изграден върху терен от 140 декара