САЩ обсъждат с Япония, Южна Корея и Нидерландия възможността за ограничаване на износа на полупроводници (микрочипове) за Китай.Това съобщи днес в интервю за Bloomberg американският посланик в Токио Рам Емануел. "Необходимо е да се работи не само с Япония, но и, очевидно, с Южна Корея и Нидерландия. Трябва да се работи много по въпроса", казва дипломатът.

Както пише агенцията, Вашингтон се стреми да обедини усилията на страните, които произвеждат високотехнологични микросхеми и оборудване за тяхното производство, да предприемат по-строги ограничения спрямо износа за Китай.

"Всички тези страни са на масата за преговори, всички са заинтересовани за постигане на резултат. Всеки има своя гледна точка в този бранш. Споразумението няма да е само двустранно. То трябва да е многостранно", подчертава дипломатът.

Bloomberg отбелязва, че по-рано Япония и Холандия са дали своето "принципно съгласие" да се присъединят към мерките на САЩ за ограничаване на износа на полупроводници за Китай.

Властите в Япония засега отказаха да коментират информацията на агенцията относно посочените ограничения.

На свой ред, неназован представител на Министерството на търговията на Южна Корея казва пред Bloomberg, че страната му не обсъжда със САЩ планове за ограничаване на износа за Китай.

През октомври 2022 г., САЩ ограничиха достъпа в цял свят на 28 китайски технологични компании до произведени в САЩ микрочипове.

Ограничителните мерки имат за цел да попречат на чуждестранни компании да продават високотехнологични чипове на Китай и да им доставят средства за производство на свои собствени високотехнологични чипове. Освен това, САЩ са включили 31 китайски компании в списъка на потенциални заподозрени за износ на "чувствителни технологии" от САЩ.

Dell ще се откаже от чиповете от Китай - започва ли технологична война?

Един от най-големите производители на компютри в света ще се откаже от чиповете от Китай - започва ли технологична война?

И друг технологичен гигант проучва подобен ход