През последните дни в небето над Европа летят множество празни самолети. Въпреки че отмениха пътуванията си до Италия, например, авиокомпаниите трябва да продължават да използват 80 процента от слотовете си по летищата, за да не ги загубят, според правилата на Европейския съюз.

В сряда Брюксел реагира и съобщи, че ще освободи авиокомпаниите от правилото, заради което самолетите летят празни и губят излишно гориво.

Авиационният сектор е сред най-тежко пострадалите от кризата заради намаляването на търсенето, причинено от епидемията. Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че се притеснява, че ситуацията ще стане и още по-тежка за бранша през следващите дни и седмици.

Освен че ще облекчи значително компаниите, мярката ще помогне и за намаляване на излишното замърсяване от т. нар. "призрачни полети".

Засега обаче няма точен срок, в който Брюксел ще успее да промени правилата. Зелени депутати призоваха комисията да използва правомощията си за извънредни ситуации, вместо да чака Европейският парламент да се събере и да гласува.

International Air Transport Association изчислява, че авиокомпаниите по света ще загубят $113 млрд. ACI Europe, която представлява европейските летища, казва, че броят на пътниците през първото тримесечие ще намалее с 14%.

Коронавирусът изстреля цените на въздушния превоз на товари

Коронавирусът изстреля цените на въздушния превоз на товари

Те се покачиха с три пъти само в рамките на последните две седмици