Германската Deutsche Bank се съгласи да плати глоба от 220 милиона долара, за бъде сложен край на американското разследване срещу нея за манипулиране на лихвените проценти.

Това е последното споразумение, свързано с участието на банките в манипулацията на основния лихвен процент Libor.

Deutsche Bank намали наполовина 14 милиардната си глоба в САЩ

Deutsche Bank намали наполовина 14 милиардната си глоба в САЩ

Тя бе разследвана за нечисти операции с ипотечни книжа

Санкцията е повече от 2 пъти по-голяма от тази, която британската банка Barclays се съгласи да плати миналата година, за да приключи подобно разследване.

Deutsche Bank е 16-ата най-голяма банка по активи в света и четвърта в Европа. Тя присъства в над 70 държави и има повече от 100 000 служители.

САЩ и Великобритания глобиха Deutsche Bank със стотици милиони заради пране на рубли

САЩ и Великобритания глобиха Deutsche Bank със стотици милиони заради пране на рубли

Клиенти на банката са изнесли 10 милиарда долара от Русия

Това далеч не е първият случай, когато банката е наказана за свои неправомерни действия. През 2015 г. регулаторите в САЩ и Великобритания я глобиха с рекордните 2.5 милиарда долара също заради нагласяне на лихвите.

Настоящото споразумение бе обявено от висши адвокати в Ню Йорк и Калифорния, които ръководеха разследването за манипулиране на лихвените проценти от името на 45 щата.

Нова глоба за Deutsche Bank в САЩ

Нова глоба за Deutsche Bank в САЩ

Този път от Фед за 156 млн. долара

Разследването установи, че Deutsche Bank е измамила държавни институции и благотворителни организации, правейки неверни или подвеждащи изявления, за да определи референтни лихвени проценти, включително Libor, и да се опита да повлияе на предложенията, подадени от други банки.

Целта е била да се преместят лихвите в полза на вътрешните си търговски позиции. Неправомерното поведение на банката започва още през 2005 г. и продължава по време на световната финансова криза.

Fitch намали рейтинга на Deutsche Bank

Fitch намали рейтинга на четвъртата най-голяма банка в Европа

Приходите й намаляват, а акциите спаднаха с над 6% през година

Libor, който се определя от водещи финансови институции чрез редовно подаване на междубанкови лихвени проценти, влияе върху лихвите, използвани за заеми по кредитни карти, ипотеки, студентски кредити и други транзакции.

Благотворителните и правителствените организации са измамени с милиони заради дейностите на банката, заяви главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман.

Die Zeit: Германското правителство разработва план за спасяването на Deutsche Bank

Държавата спасява Deutsche Bank?

Разглеждат се два варианта за намеса

Те могат да получат около 213 милиона долара от санкцията, а останалата част ще бъде използвана за плащане на съдебни такси.

"Ние няма да толерираме измамно, манипулативно или съгласувано поведение, което пречи или подкопава доверието в нашите финансови пазари", посочи Шнайдерман.

Deutsche Bank се съгласи да плати $7,2 милиарда глоба на САЩ

Deutsche Bank се съгласи да плати $7,2 милиарда глоба на САЩ

Кредиторът постигна извънсъдебно споразумение с правосъдното министерство в Щатите

"Големите финансови институции, както всички останали участници на пазара, трябва да спазват правилата", категоричен бе той.

От Deutsche Bank заявиха, че това е последното разследване срещу институцията от американските регулатори. Властите в САЩ увериха, че разследването срещу други банки продължава.

Американски съд наказа Deutsche Bank с още една солена глоба

Американски съд наказа Deutsche Bank с още една солена глоба

Заради манипулации с лихвени ставки