Български ИТ специалисти вече работят по проекти на автомобилни гиганти като Ford и други европейски автомобилни гиганти, които все още се пазят в тайна. Българите са наети от софтуерната компания Luxoft, която открива софтуерен хъб в София и отваря над 200 работни места.

Новонаетите специалисти разработват софтуерни решения за автомобилната индустрия, заяви в интервю за Economy.bg Майкъл Динкел - старши вицепрезидент на Luxoft, който е отговорен за автомобилния сектор в компанията.

Преди броени дни софтуерната компанията обяви, че стартира нов хъб за автомобилен софтуер заради работата по проект за един от големите европейски производители на премиум автомобили

Екипът ще се съсредоточи върху разработването на информационно-развлекателни системи (IVI) за автономни автомобили, като през следващите две години ще бъдат разкрити до 200 нови работни места.

След Luxoft и Yandex открива офис в Сърбия

Тази наша съседка привлече "руския Google" елит

Yandex обяви откриването на нов развоен център, в който ще работят над 800 инженери

Фокусът на работата в България ще са ключови компоненти на софтуера в информационно-развлекателните системи като технологиите за актуализации по въздуха, системи за използване на човешката реч, тестване и валидиране.

Автономни автомобили

Колите на бъдещето, както наричат автономните автомобили, са превозните средства, в които инвестират всички големи автомобилни компании по света. А софтуерните решения са това, без които тези коли няма как да бъдат създадени.

Хората в купето например ще се нуждаят по-малко от табло, което им показва данни за автомобила като обороти на двигателя, скорост или пък навигация. За сметка на това новите технологии ще внедрят нови и интересни функции в автомобилното табло - например за развлечение и игра с децата, за добавяне на изкуствена реалност в автомобила и като цяло за нови преживявания по време на път.

Според Майкъл Динкел от Luxoft напълно самоуправляващи се автомобили в Европа ще има най-рано след 10 години.

Бизнесът на компанията у нас

В момента екипът на Luxoft в България се състои от 160 души, като освен по проекти за автомобилен софтуер част от служителите работят и по проекти във финансовата сфера. През 2019 американската DXC Technology придоби Luxoft.

Софтуерната компания има свободни позиции за инженери с опит в разработване на софтуерни приложения за автомобилната промишленост, като е заложена и възможността за наемане и обучение на младши специалисти и студенти от специалностите, свързани с информационните технологии.

Софтуерът е ключов фактор за много функции, които ще видим в автомобилите на бъдещето - с фокус върху пътниците вътре в колата и върху потребителското им изживяване като цяло. А това, че българи участват активно в създаването на всичко това може само да ни радва.

Biomyc - българският стартъп, който привлече към каузата си гиганта Mercedes

Biomyc - българският стартъп, който привлече към каузата си гиганта Mercedes

Как компанията за устойчиви продукти "атакува" големите играчи в автомобилния бизнес?