Германският производителят на електрически велосипеди Technibike обяви, че мести производството си от Щасфурт в провинция Саксония-Анхалт в Източна Европа и по-точно в България. Решението в полза на България се основава на внимателен анализ на променящите се условия в Герамния, пише германското издание RadMarkt, цитирайки компанията производител на марките HoheAcht, Pyro-Bikes и Cooper.

"Условията за нашето собствено производство в Германия се влошиха значително, особено в годините след Covid. В сравнение с други европейски страни имаме почти тройно по-високи разходи за енергия и също така сме изправени пред значително повишени разходи за персонал. Следователно производството на конкурентни цени е невъзможно", коментират от Technibike.

Румъния е производител №2 на велосипеди в ЕС

Наша съседка е производител №2 на велосипеди в ЕС

Индустрията е във възход на много места, у нас - не точно

От дружеството допълват, че освен трудността да намерят подходящ специализиран персонал, се сблъскват и с много бюрократични пречки, които изискват значителни административни усилия. Според ръководството на германската компания всички тези фактори ще се отразят негативно не само на тях, но и на целия среден сектор в страната.

Снимка 512186

Източник: smartcityhub.com

В Щасфурт ще останат само логистиката и обслужването.

"Докато големите международни компании получават щедри изключения, безвъзмездни средства и субсидии, когато създават производство в Германия, за средните компании става все по-трудно да се утвърждават на пазара с производствени локации в Германия", подчертава производителят на електрически велосипеди. 

Германия е най-големият пазар в Европа за електрически велосипеди. През миналата година в страната са били направени продажби за близо €6,2 милиарда или почти половината от всички в Европа. 

Над 80% от всички продавани велосипеди в страната са електрически, спрямо 62% за Европа през миналата година. Делът на продажбите на електрифицирани колелета е също толкова голям в Нидерландия, колкото и в Германия, докато във Великобритания те са едва 16%. Във Франция делът е около 60% и над 40% в Испания.

През 2022 година електрически велосипед в Германия е струвал средно €2800 или над пет пъти повече от традиционен, който може да бъде купен за €500.

"Макском“ и австрийската Pierer ще стартират общо производство на е-велосипеди край Пловдив след инвестиция от 120 милиона лева

Българска и австрийска компании стартират производство на е-велосипеди край Пловдив с инвестиция от 120 милиона лева

Новата фабрика трябва да отвори през 2024 година и ще разкрие над 1000 нови работни места