1 100 лекари от България и още три страни вече могат да ви прегледат само през вашия телефон или лаптоп. Иновативната възможност за дистационен преглед предоставя българският стартъп Healee. Как точно се случва това, разказа съоснователят Йосиф Дишлиев в Money.bg по Bulgaria ON AIR.

Идеята се ражда преди около три години по типичен за създаването на стартъпи начин, а именно решението на конкретен проблем. "Забелязал съм, че това е проблем на хората - да разберат кой е правилният за тях специалист и след това да го достъпят", казва той. Така се появява Healee - платформа, която свързва лекари и пациенти и прави контакта им по-лесен.

Официално, новият канал се появява преди около две години и вече е използвано за над 10 000 консултации, казва Дишлиев. В Healee са регистрирани 1 100 лекари, като 800 от тях са от България, но има и от Великобритания, САЩ и Австралия. Те покриват 34 специалности. "Естествено, има някои специалности, които по-добре се поддават на телемедицина - например почти в 100% от случаите в дерматологията този подход е смислен", посочи той.

Healee предлага мобилно приложение, както и уеб интерфейс. Регистрацията и ползването от страна на потребителите е безплатно, като те заплащат само определената от лекарите цена на прегледа. Водят се и разговори с НЗОК. "Ситуацията (коронавирусната пандемията - б.а.) катализира тези разговори и в много страни по света регулацията бе променена експресно", посочва Дишлиев. В България държавната каса също би могла да покрива частично или изцяло прегледите онлайн, но "би отнело време със сигурност", казва той. За момента Healee работи и с две застрахователни компании.

Прегледът се осъществява по няколко комуникационни канала - по преценка на лекаря. Това може да е чат, видеоразговор или по телефона. Чрез Healee пациентите могат да изпращат снимки, лаборатрни резултати и други, а лекарите от своя страна могат да изписват рецепти.

Според Дишлиев обаче, телемедицината няма да може да измести физическите прегледи напълно, тъй като в някои случаи дистационното определяне на диагноза не е възможно.

Пандемията направи платформата още по-привлекателна за повече хора. Ръстът на консултациите е десетократен от обявяване на извънредното положение, а за последните два месеца са регистрирани още 400 лекаря.

Healee, която притежава и SuperDoc.bg, гледа и към нови пазари, като в САЩ и Австралия вече има сключени партньорства, а скоро това ще се случи и във Великобритания. За да подкрепи развитието си, компанията вече е постигнала и споразумение за инвестиция, което ще бъде обявено скоро, каза Дишлиев.