Напредъкът на корейският автомобилен производител Hyundai Motor е наистина впечатляващ - за две десетилетия съвсем скромната и почти неизвестна извън пределите на Южна Корея марка , се превърна в първостепенен играч на световния пазар. И влезе в петицата на най-големите компании, реализирайки годишно около пет милиона коли. 

На какво се дължат тези постижения?

Отговор дават фактите за Hyundai Motor Company, отбелязваща 50-годишнина през 2017 година.

4 740 000 автомобила годишно е общата мощност на всички автомобилни заводи на Hyundai. Осем предприятия на компанията произвеждат коли в Чехия, Русия, Китай, Корея, Индия, Турция, САЩ и Бразилия.

50% от всичко продажби на марката се падат на моделите Sonata и Elantra, а Hyundai Accent в 2015-а и 2016-а година е най-продаваният модел от малък клас в света.

Автомобилите на Hyundai се комплектоват със съвременни системи за активна и пасивна безопасност. Те притежават най-високите рейтинги по оценките на EuroNCAP, NHTSA, C-NCAP и Insurence Institute for Hightway Safety. 

Първа в света компанията Hyundai внедри в своите автомобили програмата Android Auto.

Отделното подразделение Green Energy се занимава с направленията екология и енергии на бъдещето. Разработките на учените на компанията в областта помагат на конструкторите на Hyundai Motor да създават електромобили и хибриди. 

Hyundai Motor има минимален брой външни доставчици, компанията прави почти всичко сама в автомобилното си производство - от добива на стомана и щамповане на детайли, до комплектациите на вътрешното оборудване на автомобилите. 

36 леки автомобила фигурират сега в моделната гама на Hyundai.

В 130 страни на света има официално представяне на автомобилите Hyundai със съответната сервизна и дистрибуторска мрежа. 

Hyundai Ioniq е първят автомобилен модел в света, който при еднаква външност предлага три коренно различни варианта на силово задвижване - напълно електрически, хибридно и с възможност за дозареждане - плъгин-хибрид.

И още малко известни, но впечатляващи факти за компанията

30% от световното производство на дизелови двигатели за кораби е делът на Hyundai. 17% от световното съдостроене е продукция на концерна. В корабостроителницата Hyundai"s Ulsan се строят танкери, сухотоварни кораби, контейнеровози, плаващи системи за нефтодобив, подводници, миноносци и други плавателни средства. 

В предприятията на Hyundai Motor се правят военни компоненти и автоматични трансмисии за танкове. Безценният им опит за работа в тежки условия се използва и от конструкторите на автомобили.

Подразделението Hyundai Heavy Industries пуска мощна, работеща в тежки условия техника - гъсенични и колесни екскаватори и товарачи

Европейският R&D-център на компанията е разположен в Германия. В Европа се продават моделите проектирани от него, заводите са разположени в Турция, Чехия и Словакия. 

В промишлени мащаби Hyundai се занимава и с електричество. Подразделението Electric Systems проектира, произвежда и доставя електротехническо оборудване за електростанции, за малка и алтернативна енергетика.

Друго от подразделенията на корпорацията Hyundai - Industrial Plant & Engineering, се занимава с проектиране и строеж на заводи с машиностроително направление.

Hyundai не е била толкова скъпа от поне 2 години насам

Hyundai не е била толкова скъпа от поне 2 години насам

Акциите на компанията стигнаха най-високото си ниво от 22 месеца

Източник: auto-press.net