Планът на китайския производител на електрически автомобили BYD да продаде акции в своя блок за производство на компютърни чипове беше блокиран, заради регулациите на Китай срещу бизнеса, пише BBC. Обявата е спряна заради разследване на адвокатска кантора, консултираща компанията.

Спирането идва на фона на все по-мащабното регулиране на индустрията от страна на китайските власти. През уикенда фондовата борса в Шензен заяви, че "адвокатската кантора "Beijing Tian Yuan", която е една от най-големите китайски компании за правни услуги, се разследва във връзка с листването". В съобщението се казва, че фирмата, която е била съветник за планираното първоначално публично предлагане на акции на BYD Semiconductor, е била разследвана от Китайската регулаторна комисия по сигурността, но не дава повече подробности.

Криза с чипове: Спад на продажбите на дребно в САЩ

Криза с чипове: Спад на продажбите на дребно в САЩ

Кризата с недостига на чипове се задълбочава

BYD Semiconductor имаше за цел да събере поне 421 милиона щатски долара от продажбата на акции. Планът е бил да инвестира парите обратно в бизнеса с полупроводници, тъй като световните производители на автомобили все още се борят с недостига на компютърни чипове. Компанията е най-големият китайски производител на микроконтролерни чипове за превозни средства.

Микроконтролерите са жизненоважни компоненти в съвременните автомобили, използвани за всичко-от седалки и прозорци до кормилни и антиблокиращи спирачки. BYD Semiconductor се конкурира директно с големи производители на чипове като германската Infineon и Rohm Semiconductor от Япония.

Компанията-майка BYD е най -големият производител на автомобили в Китай по пазарна оценка и е подкрепена от американския инвестиционен ветеран Уорън Бъфет. BYD е и най-новата китайска компания, чиито планове са приключени, тъй като Пекин затяга регулациите за всичко-от технологичните гиганти до застрахователите.

Китайският бизнес е в хаос. Всичко е част от плана на Пекин

Китайският бизнес е в хаос. Всичко е част от плана на Пекин

Мерките на властите изтриха $1,2 трлн. и заплашват да съкрушат предприемаческия дух в страната. Но от тях има и полза

Нов закон за поверителността

Пекин въведе строги мерки за защита на поверителността на данните, а миналият петък висшият законодателен орган на Китай - Постоянният комитет на Националния народен конгрес, прие още един нов закон за поверителност. Законът за защита на личната информация има за цел строг контрол върху събирането на данни от технологичните фирми и ще влезе в сила от 1 ноември тази година.

Редица технологични компании вече се сблъскаха със сериозни проблеми в Китай, свързани с поверителността на данните. По-рано тази година регулаторът на интернет в страната нареди на онлайн магазините да не предлагат приложението на китайската фирма Didi, твърдейки, че то събира незаконно личните данни на потребителите. Това стана само два дни след дебюта на компанията на Нюйоркската фондова борса, след което акциите й рязко спаднаха.

Китай налага невиждани санкции срещу компанията за споделено пътуване Didi

Китай налага невиждани санкции срещу компанията за споделено пътуване Didi

Тя може да бъде делистната, дейността ѝ да бъде спряна или да понесе сериозна финансова санкция