Продажбите на дребно в САЩ отбеляза изненадващ спад, поред официалните данни за месец юли. Причината е задълбочаващата се криза, свързана с недостигана електронни чипове. Тя продължава да влияе негативно както върху покупките на моторни превозни средства и електронни стоки, така и при онлайн продажбите.

Според данни на Министерството на търговията, цитирани днес от американските медии, продажбите на дребно през месец юли са се свили с 1,1% спрямо юни, когато пък са се повишили с 0,7 на сто. Изключвайки автомобилите и частите за автомобилната индустрия, продажбите на дребно през миналия месец са се понижили с 0,4% след растеж с 1,6% през юни.

Недостиг на чипове и пандемия: британската автомобилната индустрия моли за помощ

Недостиг на чипове и пандемия: британската автомобилната индустрия моли за помощ

Кризата в автомобилния сектор се засилва и производството на автомобили спада

В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, са се понижили с 1,0%, заличавайки значителна част от тяхното повишение с 1,4% през юни. Въпросният показател е известен като "контролирана група" при продажбите на дребно и се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Разбира се, кризата с чипове все още се отразява най-силно върху автомобилната индустрия, но все по-сериозно и на бизнеса със смартфони. Това лято световният недостиг на полупроводници най-сетне достигна и въпросните производители. За Samsung, най-големият производител на мобилни телефони, недостигът допринесе за очаквания 20% спад в доставките спрямо пролетта.

Дефицитът на чипове за смартфони няма да спре до догодина

Дефицитът на чипове за смартфони няма да спре до догодина

Автомобилостроенето обаче получава глътка въздух

От няколко месеца основната тема сред производителите на автомобили, персонални компютри и домакински уреди е именно недостигът на чипове. Производителите на мобилни телефони досега не бяха особено засегнати, тъй като поръчват нужните компоненти няколко месеца по-рано. Но "розовият период" приключи и те вече отчитат закъснения в доставките, първо повишение на ритейл цените от години и спад в производството. А както става ясно, тепърва кризата започва да влияе и на други сектори.