1 от всеки 20 служители на Microsoft скоро ще остане без работа - компанията планира да освободи около 11 000 души, съобщават редица световни медии, като се позовават на вътрешни източници. Ще бъдат засегнати както HR звената, така и инженерните екипи.

Числото "11 000" за засегнатите от мярката беше съобщено първо от Sky News, а от Bloomberg дойде информацията в кои подразделения на MS ще бъдат съкращенията. По информация на Insider броят на новоназначените служители междувременно ще бъде ограничен с до една трета.

Amazon започва най-големите съкращения на персонал в историята на компанията

Amazon започва най-големите съкращения на персонал в историята на компанията

Американският онлайн търговец на дребно възнамерява да уволнени 10 000 души

Това са значително по-мащабни мерки в сравнение с миналата година, но от Microsoft към момента официален коментар няма. Нейните служители към 30 юни са били 221 000, от които 122 000 - в САЩ.

Компанията е под сериозен натиск да запази темпа си на растеж в облачните услуги, след като пазарът на персонални компютри и софтуер за тях се срина с края на масовите противоепидемични мерки.

 Meta планира да започне мащабни съкращения на служители

Meta планира да започне мащабни съкращения на служители

След като "Туитър" обяви такива планове

Възстановяването на големите световни икономики след COVID-19 "разболя" целия технологичен сектор, който процъфтяваше по време на локдауните, а сега гиганти като Meta и Amazon се налага сериозно да свиват разходите си.