За пета поредна година ще се проведе програмата за растеж на Endeavor - Dare to Scale (D2S). От днес, 10 април 2023 г., платформата е отворена, като всички компании, които имат оборот над 200 000 лв. за изминалата година и са с до 150 служители, могат да кандидатстват за участие на този линк. Крайният срок за подаване на кандидатурите е 30 април 2023 г.

Програмата се организира от българския офис на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor с основен партньор Пощенска банка, с подкрепата на Софтуер Груп, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНСМП), Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD), както и с капиталов партньор SeedBlink.

В програмата могат да участват компании, които вече имат доказан продукт или услуга на пазара, от всички сфери на икономиката и от всички региони в България. Предприемачите, които са заявили интерес за участие и са попълнили апликационната форма, ще преминат през селекционен процес, в който екипът на Dare to Scale, ментори и бизнес лидери от мрежата на Endeavor ще изберат финалните участници. Подобно на миналата година едно от местата в програмата е предвидено за организация/ компания развиваща своята дейност в полза на обществото.

До момента в предходните издания на Dare to Scale участие взеха над 80 предприемачи от 43 компании, като 7 от тях получиха финансиране в общ размер на над 3 млн. лева след участието си в програмата. През 2022 г. с компаниите работиха 40 ментори и се проведоха обучения и срещи в общо над 140 часа. Две от компаниите получиха финансиранe от D2S алумни участник и бяха формирани стратегически партньорства между отделните компании. Сред водещите лектори на уъркшопите бяха Васил Терзиев (партньор във фонда Eleven), Светозар Георгиев (съосновател на Телерик Академия и инкубатора Campus X), Винс Гайдарджиев (основател на Alcatraz.ai), Христо Христов (изпълнителен директор на Дарик радио), Филип Попов (директор управление "Банкиране малък бизнес" в Пощенска банка) и др. Подробна информация за програмата е налична тук.

Dare to Scale ще се проведе в София и ще е с продължителност от четири месеца - от м. септември до м. декември 2023 г. Основателите на компаниите ще имат възможност да участват в специализирани обучения в ключови за развитието на всеки скалиращ бизнес области:

управление на организацията, маркетинг и продажби, бизнес планиране и набиране на капитал. Всяка компания ще има достъп до местната менторска мрежа на Endeavor, чиито ментори ще подпомагат основателите със своята предприемаческа експертиза. Освен тях, съдружници и директори от консултантската компания PwC България за втора година ще работят индивидуално с всички участници. Те ще провеждат регулярни менторски срещи, като чрез богатия си опит и експертиза ще помогнат на предприемачите в преодоляването на ключови предизвикателства и развиването на възможностите в техния бизнес.

Участниците ще могат да се включат в събития, по време на които да се запознаят и да обменят опит с основите фигури в предприемаческата екосистема. Програмата ще приключи с финалното събитие Demo Day, по време на което компаниите ще презентират бизнесите си пред жури от утвърдени бизнес лидери.

Момчил Василев, изпълнителен директор на Ендевър България:

"Щастливи и горди сме, че програмата Dare to Scale вече за пета поредна година е важна част от предприемаческата екосистема в България. Вярваме, че и тази година ще подберем нова кохорта от вдъхновяващи и амбициозни предприемачи, които със своя бизнес променят не само икономическата среда у нас, но и облика на обществото ни. На база на обученията, менторските сесии и събитията в програмата, целта ни е да надградим техните знания и да ги подготвим да мащабират бизнеса си на нови висоти, дори отвъд такива, за които те са си представяли. Радваме се, че разполагаме с ресурсите, опита и менторската мрежа, благодарение на които да дадем тласък на стартъпите в напреднала фаза на своето развитие по пътя на техния растеж".

Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка:

"За пета поредна година споделяме удовлетворението да бъдем част от Dare to scale - един проект с амбициозни цели и реални постижения. Програмата е убедително доказателство за силата на предприемаческото начало и за умението да превръщаме тази енергия в измерими резултати. След четири успешни издания още по-категорично оценяваме потенциала на младите компании, които създават стойност за икономиката, защото можем да проследим тяхното впечатляващо развитие и да ги насърчим със своя опит и самочувствието на новатори. Вярваме, че това е формулата на успешната синергия в екосистемата и това ни мотивира да инвестираме в този модел, който отразява визията ни за взаимна свързаност и растеж".

За Endeavor:

Endeavor е международна неправителствена организация с офиси в 40 локации, подпомагаща предприемачи с големи идеи и бизнеси да се 

разраснат бързо в международен мащаб. Предприемачите, част от Endeavor, имат потенциала да променят страните си и света - те могат да бъдат ключов фактор за дългосрочен икономически растеж, създаване на работни места и иновации. Endeavor предоставя на селектираните предприемачи достъп до пазари, капитал и талант в мрежата си от над 4 000 ментори и инвеститори на световно ниво. В България Endeavor започва своята дейност през юли 2015 г. с цел да разшири присъствието на организацията в Европа. Към момента българският офис е подкрепил 100+ предприемачи от 50+ компании в три програми - Endeavor Global Program, Regional Support Program и Dare to Scale. Тези предприемачи са създали над 2 300 работни места и са генерирали приходи от 320 млн. лева за изминалата година.