Приходите на легалните продавачи на марихуана могат да се сравняват с оборота на големите транснационални компании, сочи анализ на легалната търговия с канабис в САЩ.

В своя ежегоден доклад Business Daily, цитиран от rns.online, се прогнозира общ икономически ефект от легализацията на марихуаната в рамките на 44 милиарда долара. По този начин пазарът на марихуана е сравним с бизнеса на такива големи американски компании като Netflix или Caterpillar.

Анализаторите очакват бърз ръст на легалните продажбите на лекия наркотик в промишлени мащаби. Основен двигател на растежа на този бизнес са щатите Колорадо, Вашингтон и Орегон, където търговията с марихуана е напълно легализирана.

Интересно е също така, че се наблюдава бърз ръст и на такива утвърдени вече пазари на медицинската марихуана като Аризона и НюМексико, които вече от няколко години имат специални програми за целта. Сега се развиват нови центрове за медицинска употреба на наркотика - Илинойс, Невада и Масачузетс, което показва посъвместен импулс за неговото разпространение, отбелязва докладът.

Прогнозните приходи от легални продажби на марихуана в САЩ през 2016 г. се оценяват на $3,5– $4,3 млрд., с отчитане на щатите където  е узаконена нейната медицинска употреба. През миналата година те се оценяват на $3 – $3,4 млрд., а през  2014 г. - на 2 до 2,4 милиарда долара.