Renrenche някога беше един от най-горещите стартъпи в Китай, в който инвестираха гиганти като Goldman Sachs и Tencent. Днес компанията, струвала 1,4 милиарда долара две години по-рано, се продава за малко над 1000 долара.

Базираният в Пекин стартъп, който търгуваше с автомобили втора ръка, планира да продаде активите си от платформата 58.com за едва 10 000 хонконгски долара или 1290 щатски долара, твърдят запознати.

Според тяхната информация контролът над Renrenche ще поеме хонконгско дружество, което ще предостави заеми на фирмата за поне 4 милиона долара. Двете страни все още не са приключили окончателно сделката, пише Bloomberg.

Това споразумение може да помогне за спасяването на платформата, която беше изправена пред финансови затруднения заради блокирането на споделената икономика в Китай.

Renrenche беше основана през 2014 година, като целта ѝ беше да свърже купувачи с търговци на автомобили втора ръка, като срещу това получаваше комисионна. Сред компаниите, подкрепили бизнеса ѝ, са лидерът в споделеното пътуване Didi Chuxing, както и дружествата, управляващи активи, Shumwei Capital и Redpoint China.

През 2018 година стартъпът успя да приключи инвестиционен рунд за 300 милиона долара, в който се включи Goldman Sachs.

След като конкуренцията в сегмента, в който оперира Renrenche, започва да нараства, се появяват и първите проблеми за компанията. Още по-голям удар идва за нея с блокирането на бизнеса ѝ в резултат на пандемията.

Към днешна дата един от кредиторите на Renrenche е подал документи, целящи издаването на заповед за ликвидация в съд на Каймановите острови, където е регистрирано дружеството. Според тях то не може да покрие задължения към него в размер на 15 милиона долара.