Двете автомобилни компании, които имат заводи в Румъния, са произвели над 317 000 коли през първите осем месеца на годината. С този резултат е възможно Ford и Dacia да достигнат нов исторически връх що се отнася до продукцията им, след като 2018 година отново беше рекордна за тях.

Настоящата година може да донесе подобен успех на производителите благодарение на по-голямото търсене на по-евтини модели въпреки свиването на производството в основния двигател на индустрията в Европа - Германия.

Румънската компания Dacia, която е контролирана от френската група Renault, е увеличила производството в завода си в Миовени със 7,7% за периода между януари и август в сравнение със същите месеци на 2018 година. Това прави общо 228 180 автомобила, показват данните на Асоциацията на автомобилните производители в Румъния, цитирана от местното издание Romania Insider.

При отделните модели най-голям е броят на Dacia Duster - 172 508 коли, следван от Dacia Sandero - 21 527 броя, Dacia Logan - 21 416 броя и Dacia Logan MCV - 11 729 броя.

Продажбите на компанията в Европейския съюз (ЕС) са се увеличили с 10,5% на годишна база през разглеждания период до 406 711 броя, изпреварвайки Seat Hyundai и настигайки Citroen. В този резултат е включено не само производството в северната ни съседка, но и това от завода на Dacia Мароко.

Конкурентът на марката на румънския пазар - Ford, е произвел 89 479 автомобила за разглеждания период в базата си в Крайова. Това е с 2,4% по-малко в сравнение със същия период на предходната година.

През миналата година двете компании имаха продукция от над 500 000 автомобила, което беше исторически връх за индустрията в страната.