Акциите на Samsung Electronics са сред най-зле представящите се в технологичния сектор през тази година, изтривайки милиарди долари от стойността си, пише CNBC.

Ценните книжа на южнокорейския гигант изтриха 11 процента от стойността си от началото на година, далеч над повечето големи щатски или азиатски дружества. Над $39,4 милиарда бяха изтрити от пазарната капитализация на Samsung от началото на годината до днес. През миналата година компанията повиши стойността си с 41 процента.

Какво се промени?

Страховете около полупроводниците

В последните години подразделението за производство на полупроводници бе най-големият бизнес на Samsung, отговарящо за 37 процента от продажбите и 78 процента от печалбата през второто тримесечие на тази година.

Бизнесът е с висок марж, подпомогнат и от високото търсене и ограничения с предлагането, което повиши цената на продуктите на Samsung. Той дори успя да компенсира забавянето на пазара на мобилни телефони, но някои анализатори се притесняват, че пазарната динамика, която помогна на компанията да иска по-висока цена за продуктите си, може да изчезне през тази година.

В скорошна бележка Morgan Stanley предупреди за повишаващи се складови наличност в индустрията.

Samsung все още не изглежда притеснена, като наскоро заяви, че очаква пазарните условия за останат "стабилни".

Поредицата от рекордни печалби на Samsung приключи

Поредицата от рекордни печалби на Samsung приключи

Смартфоните на корейския гигант се купуват много по-слабо от преди

Ръст на конкуренцията при мобилните телефони

Отчетът за второто тримесечие показа рязко забавяне на растежа на печалбата, отчасти и заради по-слаби продажби на мобилни телефони. Приходите от подразделението намаляха с 22 процента на годишна базара през трите месеца до юни, като Samsung обясни това с "по-ниски от очакваните продажби на Galaxy S9".

Компанията се надява, че новият Note9 ще помогна за съживяване на продажбите, но конкуренцията расте, а пазарът забавя темп. Доставките на смартфони в световен мащаб намаляха с 1,8 процента на годишна база през второто тримесечие, по данни на IDC. И за първи път Huawei стана вторият най-голям играч на пазара по брой на доставките, изяждайки от дела на Samsung.

Huawei детронира Apple и подгони Samsung

Huawei детронира Apple и подгони Samsung

Китайският гигант е продал над 54 милиона телефона

Критично важни пазари като Индия и Китай също се оказват проблем за южнокорейската компания. Huawei е държи най-висок продажби в Китай, следвана от Oppo, Vivo и Xiaomi - все местни компании. Samsung, която няколко години бе сред топ 5, загуби голяма част от дела си - и днес отговаря за едва един процент от продажбите. В Индия Samsung също имаше добри позиции, но сега китайската Xiaomi вече се изравни по доставки.

Нийл Ша, директор по проучванията в Counterpoint Research, посочи, че слабите продажби на Galaxy S9 са навредили и на по-евтините телефони, продавани в развиващи се пазари като Индия и Китай, тъй като не привлича клиенти към марката.

Note9 показа как Samsung ще се бори с китайската конкуренция

Note9 показа как Samsung ще се бори с китайската конкуренция

Новият модел бе представен снощи и идва в България на 24 август. Каква ще е цената му

Слабо търсене на екрани

Samsung доставя OLED екрани за iPhone X на Apple. Това помогна на компанията да повиши резултата си миналата година. Но през второто тримесечие на 2018 г. подразделението отчете 27 процента спад заради по-слабо от очакваното търсене на iPhone X. Купертино пък сключи сделка и с други производители.

Наскоро Samsung обеща $22 милиарда инвестиции в нови области, които могат да донесат растеж - изкуствен интелект, 5G и други.

Как се представят акциите?

Една от горещите теми тази година е дали технолочните акции могат да продължат да водят капиталовите пазари, както го направиха през 2017 година. Изключвайки Facebook, ценните книжа в САЩ се оказаха по-устойчиви от тези в Азия.

Amazon отчита 61% ръст, Apple - 22%, а дори Facebook държи по-високи цени, отколкото в началото на годината.

Китайските имена обаче страдат. Tencent губи девет процента, а Baidu - 6%. Samsung се държи далеч по-лошо, губейки 11 процента.

Минус $100 000 000 000: Facebook записа най-големия спад в историята на фондовия пазар

Минус $100 000 000 000: Facebook записа най-големия спад в историята на фондовия пазар

Но други компании също са били близо до тази граница