Социалната мрежа Facebook претърпя срив в цената на акциите си, какъвто никога досега не е имало. В резултат на това компанията влезе в историята на американския фондов пазар като тази с най-голяма загуба в пазарната капитализация за един ден.

Интернет гигантът поевтиня със 119 милиарда долара до капитализация от 510 милиарда долара, след като акциите му изгубиха 19% от стойността си. В края на търговията в сряда обаче компанията е успяла да възстанови част от загубената сума до 630 милиарда долара, пише CNBC.

Facebook потъна с 24%, Зукърбърг изгуби $16,8 милиарда

Facebook потъна с 24%, Зукърбърг изгуби $16,8 милиарда

Скандалите най-накрая достигнаха компанията

Досега друга фирма не е записвала подобен срив в рамките на един ден търговия и заради това спадът от 100 милиарда долара на Facebook e рекорден.

Други две компании обаче са били близо до тази граница. Доскоро най-големият еднодневен спад беше на Intel. През септември 2000 година компанията "изтрива" 90,7 милиарда долара от капитализацията си за часове.

Същото се случва и с Microsoft през април 2000 година, когато тя губи 80 милиарда долара.

Над 40 милиарда долара в рамките на един ден са губили компании, като Apple, Exxon Mobil, General Electric и Alphabet.

Огромната загуба за Facebook дойде един ден след като от социалната мрежа обявиха по-малки от очакваното приходи за второто тримесечие, както и разочароващи резултати за броя на активните потребители на ден, което е ключов фактор за бизнеса на компанията.

Снимка 370497

Източник: CNBC