Дискусията, за това дали Skoda трябва да излезе на американския пазар, продължава вече няколко години, но в крайна сметка изглежда чехите ще се насочат в съвсем друга посока - Индия.

Чешката компания ще е начело на инвазията на Групата Volkswagen AG в Индия, а това беше почти сигурно, още като стана ясно, че съвместният проект на Volkswagen и Tata Motors ще се провали.

"Ще ни трябва повече време, за да поработим по плановете ни за САЩ - заяви главният изпълнителен директор на Skoda Бернхард Майер пред списание Autocar.

"От Volkswagen AG искат от нас да поведем развитието на нова платформа, която ще е предназначена за Индия и там трябва да изградим предвидим и печеливш бизнес. Нямаме срок, който да гоним да навлизането ни в САЩ", допълва мениджърът на компанията.

В момента специалистите от Skoda проучват възможността за използването на платформата MQB A0 за бюджетен модел, като тя досега се е използвала при новите SEAT Ibiza и VW Polo.

Другият вариант пред чехите е да започнат развитието на напълно нова архитектура, но пък това означава, че групата ще трябва да инвестира повече в Индия, за да изгради сериозна инфраструктура за производство на автомобили.

До 2020 година Индия ще се превърне в третия по големина автомобилен пазар в света, а тогава ще влязат в сила и нови изисквания за безопасност и вредни емисии на местния пазар, което прави задачата на Skoda още по-трудна, пише AutoClub.