Българската фармацевтична компания "Софарма" се отказа да построи нов лиофилен завод, потвърдиха за Money.bg от компанията. В началото на 2018 година публичното дружество взе решение за изграждането на нова база с производствени мощности, която трябваше да се намира в София и да увеличи продукцията на метилпреднизолон.

След проверени множество възможности за инвестиции и варианти за изграждането на завода, "Софарма" е решила, че това би било икономически нецелесъобразно. Пелагия Виячева, директор за връзки с инвеститорите, посочи, че в бъдеще това може да се промени и завод все пак да бъде изграден.

Все още се очаква и началото на строежа на завода в Казанлък. Изграждането му е тясно обвръзано с очакваното решение на американската Администрацията по храните и лекарствата (FDA), която в момента разглежда възможността на американския пазар да се продава българския продукт за отказване на тютюнопушенето "Табекс". Там вече са засадени 600 хиляди от общо 1 милион дръвчета жълта акация, от които се произвежда продуктът, пише "Капитал".

За 2018 година "Софарма" отчете нетна консолидирана печалба от 32,26 милиона, спрямо 45,77 милиона лева за предходната година. За първите три месеца на 2019 година обаче компанията отчете 26,2 процента повишение на печалбата до 17,23 милиона лева.

Софарма обединява бизнеса си в Сърбия под корпоративния бранд

Софарма обединява бизнеса си в Сърбия под корпоративния бранд

И прави ключова стъпка в дигитализацията на своите услуги в страната