Търговията със стоки между САЩ и Китай достигна рекорден обем през 2022 година. Това напомня, че както потребителите, така и компаниите в двете най-големи икономики в света остават дълбоко свързани, въпреки политическите и икономическите различия, пише Bloomberg.

Общата търговия със стоки между двете страни се е увеличила до $690,6 милиарда през 2022-а, надхвърляйки рекорда, поставен през 2018 година, сочат данни на Министерството на търговията.

Какъв ще е растежът на икономиките на САЩ, Китай и Япония през 2023 година

Какъв ще е растежът на трите най-големи икономики в света през 2023 година

Прогнозата на ООН

Годишният дефицит в търговията със стоки с Китай се увеличи с 8% до $382,9 милиарда, което е най-големият в историята след дефицита от $419,4 милиарда през 2018 година.

Снимка 556345

Източник: iStock

Политика и бизнес

Задълбочаването на търговските връзки между двете силни икономики рискува да бъде поставено под въпрос от задълбочаващото се разделение между Вашингтон и Пекин, коментират политически анализатори.

Вашингтон продължава с плановете си за ограничаване на достъпа на Китай до чувствителни полупроводникови технологии и се опитва да накара страните, които смята за свои съюзници, да направят същото. Америка работи и за намаляване на зависимостта на САЩ от Китай по отношение на стоките, за сметка на пазара на Индия.

Независимо от това, стойността на износа на стоки за Китай се изкачи до исторически максимум от $153,8 милиарда, а вносът се увеличи до $536,8 милиарда.

Защо Amazon не оцеля в Китай

Защо Amazon не оцеля на пазар, който е оценен на $2 трилиона

Понякога да си сметовен гигант не е достатъчно

Конкуренти

Индустрията за производство на чипове е основен източник на напрежение в търговията. Въпреки че Китай е най-големият производител на телефони и компютри, американските компании все още контролират по-голямата част от технологията на чиповете.

През декември 2022 година Пекин заведе иск в Световната търговска организация, опитвайки се да отмени наложения от САЩ контрол върху износа, който цели да ограничи способността на азиатската държава да развива вътрешна полупроводникова промишленост и да оборудва армията си.

В момента двете държави търсят начини за по-добро управление на различията, но усилията за размразяване на двустранните отношения към днешна дата отново претърпяват срив.

Китай влиза в AI надпреварата - и то със заявка за лидерство

Китай влиза в AI надпреварата - и то със заявка за лидерство

Чат ботът ERNIE се очаква да направи дебюта си през март