Tesla Inc. предупреди, че ще се концентрира върху разширяване на производствения капацитет и моделната гама за сметка на печалбата, пише The Wall Street Journal. Посоката се различава значително от думите на главния изпълнителен директор Илън Мъск в края на миналата година, когато той заяви, че очаква производителят на електромобили да бъде на печалба "във всички тримесечия занапред".

Tesla очаква да минимална печалба през настоящото тримесечие, заяви Мъск пред анализатори в сряда. За второто тримесечие на годината компанията отчете по-голяма от очакваната загуба.

В писмо до акционерите Мъск казва, че "продължаващият растеж на обемите, разширяването на капацитета и генерирането на кеш остават основен фокус".

Компанията отчете $408 милиона загуба през трите месеца, въпреки рекордния брой доставки на автомобили. През първото тримесечие загубата бе в размер на $702 милиона. След излизане на отчета, акциите се сринаха с 11 процента. И така пазарната капитализация на Tesla намалява с 22 процента от началото на 2019 г.

Приходите растат с 58,7 процента до $6,35 милиарда, но остават под очакванията на анализаторите от $6,41 милиарда. Компанията е произвела около 87 000 коли през трите месеца и е доставила общо 95 200.

Продажбите на по-старите модели - Model S и Model X - намаляват с 21 процента през тримесечието до 29 750, което кара анализаторите да се съмняват, че компанията ще постигне целта си от 100 хил. доставени автомобила от тях за годината. Доставките на Model 3 растат до около 78 000 от 18 400 преди година.

Мъск потвърди очакванията, че тази година Tesla ще достави между 360 000 и 400 000 автомобила.

Инвеститорите посрещнаха 2019 г. с високи очаквания за компанията, след като производителят отчете първите си две поредни тримесечия с печалба в историята през второто полугодие на 2019 г.

Първата зарядна станция на Tesla в България ще заработи догодина

Първата зарядна станция на Tesla в България ще заработи догодина

Къде ще се намира тя?