Както много бизнесмени в Аржентина, Марко Мелони прави всичко възможно, за да не се налага да уволнява служители в текстилната си фабрика - въпреки срива на продажбите, лихвите, достигащи 70% и растящите сметки за ток, вода и други. Причината? Няма пари, за да уволни който и да било, разказва Reuters.

Един от най-необичайните моменти в аржентинската криза е запазването на работни места.

Малкият бизнес - най-големият работодател в третата най-голяма икономика в Латинска Америка, пострада най-тежко от инфлацията, която достигна 48 процента, от срива на песото и от резкият спад на субсидиите за ток и вода, което повиши рязко разходите на компаниите. Но безработицата едвам достига 9 процента.

Компаниите намаляват броя на работните часове, прекратяват изцяло работата в някои дни, намаляват броя на смените и карат служителите да си вземат отпуските сега в очакване на увеличено търсене при възстановяване на икономиката, което според Международния валутен фонд ще се случи през второто полугодие на 2019 година.

МВФ ще отпусне повече пари и по-бързо на Аржентина

МВФ ще отпусне повече пари и по-бързо на Аржентина

Помощта се увеличава до $57 милиарда, като повечето от тях ще са достъпни още догодина

Броят на заетите се е свил с едва 120 хил. между октомври 2017 и октомври 2018 г., показват официалните данни - или едва около 1 процент от пазара на труда.

В сравнение Съединените американски щати загуби около 6 процента от заетостта по време на финансовата криза от 2008 г.

Аржентина има едни от най-щедрите закони що се отнася до социални придобивки и защита на работещите. Именно те спират малките бизнеси да се адаптират към икономиката по време на рецесия. Обикновено, в лоша икономическа ситуация, бизнесът намалява служителите, за да намали и разходите. В Аржентина обаче подобна мярка драстично ще покачи разходите и може да изпрати компанията във фалит.

Компаниите в страната трябва да платят по една месечна заплата на освободения служител за всяка година, в която са работили, плюс още една задължително - и няма горна граница.

Турция, Аржентина и Индонезия: Държави от различни континенти с общ икономически проблем

Турция, Аржентина и Индонезия: Държави от различни континенти с общ икономически проблем

Какво е общото между валутните кризи в трите страни, обяснява експерт

Освен това президентът Маурицио Макри, който има намерение да реформира системата, за да окуражи чуждестранни инвестиции, сега предприема допълнителни стъпки, за да разубеди компаниите да уволняват. Той настоява компаниите да предупреждават 10 дни по-рано правителството в случай на съкращения, така че то да може да помогне на служителите да намерят нова работа.И така, както множество други малки бизнеси, Мелони се намира в трудна ситуацията. Продажбите му се свиват с над една трета през миналата година.

Преди кризата заводът му е работил 24 часа на ден от понеделник до събота, но сега работи по 16 часа дневно, пет дни в седмицата. Освен това той е накарал 100-те си служители да си вземат отпуск сега с надеждата, че през март, в края на лятото там, търсенето ще се повиши.

Макар служителите да остават на работните си места, те получават далеч по-малко заради по-кратките смени. Някои вече започват втора работа, например за Uber. "Не сме щастливи от тези мерки, но последното нещо, което искаме, са уволнения", казва Хосе Минаберигарей, който оглавява синдиката Setia.

Макри иска да прокара нужните реформи, за да направи уволенията по-лесни, но правителството забави въвеждането им след протести през 2017 г. И казва, че ще се опита отново през тази, но ще бъде трудно, тъй като годината е изборна.

Сред основните ползи ще улесняването на предприемачите да стартират нови компании. "Сега, ако стартираш бизнес и се окаже, че той не върви, оставаш с наетите хора, затова въобще не опитваш", казва министърът на производството.