Правителството на Съединените американски щати е наложило санкции и върху износа за SMIC, най-големият китайски производител на чипове. Ходът заплашва мечтата на Пекин да намали зависимостта си от други държави в една от най-критичните сфери на технологиите, пише CNBC.

Доставчиците на определено оборудване за SMIC ще трябва да поискат специален лиценз. Според Департамента по търговия на САЩ има "немприемлив риск" оборудването, продадено на SMIC, да бъде използвано за военни цели.

SMIC е смятана за критично важна за амбициите на Китай да подкрепи местната полупроводникова индустрия - нуждата за което стана още по-голяма заради търговската война със САЩ. Самата SMIC заяви, че "няма взаимоотношения с китайската армия", както и че не произвежда продукти, които се използват за военни цели.

Полупроводниците са критично важни компоненти за редица потребителски устройства. Все по-голяма част от тях стават "умни" и са свързани с интернет, а полупроводниците ще стават все по-важни и в нови области, като автомобилите.

Производството на полупроводници преминава през изключително сложна верига за доставки. Тук не става въпрос само за компаниите, които ги произвеждат - друга компания създава дизайна, а трета произвежда инструментите, с които самите чипове се произвеждат.

В тази сфера доминират компании от САЩ, Европа и други азиатски страни. Например TSMC и Samsung Electronics, директни конкуренти на SMIC, имат далеч по-развит производствен процес. Когато става въпрос за ключовото оборудване за производство, холандската компания AMSL е критичен играч. Компанията създава машините, които са нужни за производството на най-добрите чипове, произвеждани от TSMC и Samsung. САЩ вече поиска от правителството на Нидерландия да спре продажбата на подобни машини на SMIC. Така доставката така и не достигна до Китай. В Поднебесната империя почти няма компании, които могат да запълнят тази ниша.

Американските санкции ще увредят дейността не само на полупроводниковата индустрия на Китай, а и други компании - най-вече Huawei. По-рано тази година САЩ въведе правило, което изисква чуждестранните производители, които използват американско оборудване, да искат лиценз преди да продават полупроводници на Huawei. Забраната влезе в сила на 15 септември и остави Huawei без доставки от TSMC. SMIC трябваше да се намеси и да продължи доставките, но вече трудната задача става почти невъзможна.

Петте варианта за оцеляването на Huawei

Петте варианта за оцеляването на Huawei

Пред китайския гигант има възможности. Но нито една от тях не е безпроблемна. Как ще се справи компанията?