Автомобилните гиганти Volkswagen AG и Ford Motor Co ще разкрият през следващата седмица създаването на дълбок съюз, който предвижда по-тясно сътрудничество на фона на ожесточаващата се конкуренция в световната автомобилна индустрия. Създаването на подобен глобален алианс ще позволи на двете компании да спестяват милиарди долари при разработката на нови технологии, пише Reuters, позовавайки се на източници, запознати с тези планове.

По информация на агенцията оформянето на този алианс ще бъде обявено по време на автосалона в Детройт. По-рано двете компании заявяваха, че създаването на подобно обединение не предполага сливане или обмен акации.

Стремежът към тясно сътрудничество между големите производители се мотивира от нарастващия натиск върху световната автомобилна индустрия в условията на растяща конкуренция и търговски напрежение в световната търговия. 

Друг важен фактор в това направление са покачващите се изисквания към автомобилния транспорт, изискващи огромни инвестиции. Става дума за разработка на нови електромобили, усъвършенстване на двигателите с вътрешно горене, прилагането на дигиталните технологии. 

Volkswagen и Ford създават стратегически алианс

Volkswagen и Ford създават стратегически алианс

Компаниите няма да се сливат, ще разработват заедно лекотоварни коли

Според Reuters, преговорите между Ford и VW продължават: компаниите обсъждат детайлите на сътрудничеството в областта на автономните и електрическите автомобили и навлизането на другите съвременни технологии в индустрията. VW ще инвестира средства във Ford по тези направления. Става дума и да се предостави лиценз на Ford за платформата за електромобили MEB на Volkswagen.

От друга страна се предполага, че Volkswagen ще получи достъп до търговския автомобил Ford Transit и пикапа Ranger, а така също ще може да произвежда свои автомобили в заводите на Ford.