Основната полза от свиване на дейността на Западните фармацевтични компании на руския пазар могат да извлекат производителите на генерични лекарства от Азия, предимно предприятия от Индия. Такава перспектива виждат експерти от ДРТ (бившия Deloitte), пише "Комерсант".

По думите на партньора от ДРТ Олег Березин, техни клиенти сред индийските фармацевтични компании вече проявяват интерес към разширяване на присъствието си в Русия. Той не назовава поименно нито един от тях, но обяснява, че индийските производители на генерици получават лицензи от Западни компании при по-добри условия от руските, което им позволява да продават лекарства на по-ниски цени.

Глобални фармацевтични производители като Roche, Novartis, Pfizer, MSD, AbbVie, Sanofi, поради военните действия в Украйна, прекратиха набирането на участници в текущи клинични изпитвания в Русия и не стартират нови. Трима производители премахнаха от пазара отделни лекарства, а 15 "играчи" вече са се оттеглили от маркетингови кампании и организиране на нови изпитания в страната, уточни директорът на Асоциацията на независимите аптеки Виктория Преснякова.

В същото време от асоциацията отбелязват, че доставките на лекарства и субстанции за тях на руския пазар през тази година не са се променили като цяло и няма недостиг на вносни лекарства. Само понякога има локални прекъсвания на доставките заради пренастройване на логистиката.

Общият търговски оборот между Индия и Русия, по данни на руската страна, се е увеличил драстично през 2022 година. Една от основните причини за това е рязкото увеличение на руските енергийни доставки за Индия в условията на санкции.

Финландската фармацевтична компания Orion Pharma си тръгва от Русия

Първа Западна фармацевтична компания си тръгва от Русия

Тя е сред първите 100 в света