Финландската фармацевтична компания Orion Pharma (OP) е стартирала закриване на руския си офис - планира се той да бъде закрит до края на годината, съобщи за "Ведомости" източник, запознат с плановете на компанията. Тази информация се потвърждава и от източник, близък до висшето ръководство на ОР.

Orion Pharma работи в Русия от 15 години. През 2021 г. компанията заема 98-мо място в класацията на най-големите фармацевтични компании в света, по данни на DSM Group. През 2022 г. тя се изкачи до 90-о място. Приходите на руското подразделение на компанията за 2021 г. според руския счетоводен стандарт, достигнаха 4,7 милиарда рубли (около 78 млн. долара), като са се увеличили с 45% спрямо предходната година. Нетната печалба на компанията за същия период възлиза на 122 милиона рубли (около 2 млн. долара), т.е. колкото за предходната година.

Основното лекарство на компанията е предназначено за лечение на ревматоиден артрит. По думите на Николай Беспалов, директор по развитието на компанията за анализи RNC Pharma, това лекарство представлява 82% от всички продажби в Русия на лекарства с посоченото предназначение.

След началото на руската инвазия в Украйна, финландски компании започнаха активно да напускат руския пазар. С това по всяка вероятност е свързано и евентуалното закриване на офиса на OP в Русия, смята генералният директор на Infoline-analytics Михаил Бурмистров.

Ако ОР затвори офиса си в Русия, това ще е първият случай на чуждестранна фармацевтична компания, която напуска Русия.

Според руски експерти, от напускането на руския пазар на първо място ще пострада самата ОР, тъй като Русия е един от най-големите пазари за финландската компания, и тя едва ли ще има същите перспективи за развитие в Европа.

През първата половина на 2022 г., източноевропейският пазар и Русия представляват 17% от всички продажби на ОР в световен мащаб, изчисляващи се на 44 милиона евро, следва от данните на самата Orion Pharma. Това е вторият по големина пазар за компанията след Финландия.