Най-големият музей в САЩ - Metropolitan Museum of Art в Ню Йорк обмисля да предложи на аукцион произведения на изкуството, след като в бюджета му е изникнала дупка от 150 млн. долара, предаде Zero Hedge. Причината за нея, разбира се, са мерките на властите, които блокират достъпа на публиката до институцията.

"В тези времена трябва да поддържаме отворени възможностите пред себе си", каза директорът ѝ Макс Холейн. "Никой няма ясна перспектива как ще се развие пандемията. За нас няма да е подходящо да не обсъждаме и подобни варианти, след като сме в подобна мъглива ситуация."

Заради пандемията првилата за финансовите постъпленията от продажбата на изкуство в САЩ бяха промени, като в рамките на две години приходите от подобни сделки ще могат да се използват и за финансиране на текущите операции, а не само закупуването на допълнително изкуство.

Някои големи институции в страната вече започнаха с тази практика. Сред тях е Brooklyn Museum, който проведе аукцион за изкуство, с който през есента на миналата година набра 31 млн. долара. Той беше последван от Baltimore Museum of Art, който с картини, включително на Анди Уорхол, също набра милиони.

Разбира се, не всеки е очарован от възможността Metropolitan Museum of Art да започне да продава колекцията си. Сред противниците на тази идея е бившият директор на институцията Томас Кембъл.

"Притеснен съм да науча, че Met обмисля продажбите на колекцията, за да поддържа оперативните си разходи", написа той в Instagram. "Въпреки че знам не по-зле от всеки друг колко трудно се управлява този бехемот и силно подкрепям настоящото му ръководство, според мен това е хлъзгав склон."

"Всеки музей в САЩ води подобни разговори в момента", казва обаче Холейн. "Искаме ли да използваме сегашния времеви прозорец, за да продадем изкуство, с което да финансираме дейността си? Какво ще означава това за колекцията ни? Би било безотговорно да не коментираме това."

На фона на дебата, проучване на American Alliance of Museums, проведено в края на 2020 г., показа, че около 30% от общо 760 музея, членуващи в алианса, са изправени пред "значителен риск" от прекратяване на дейност в рамките на следващата година и половина.